Przepisy na sałatki warzywne

salatki-warzywne

Sałatki warzywne kojarzą nam się z podstawową sałatką z marchewki, selera, ziemniaków, ogórków kiszonych i zielonego groszku. Taką sałatkę zna chyba każdy. Podajemy ją z majonezem lub w wersji mniej kalorycznej z jogurtem. Sałatki warzywne dają jednak o wiele, wiele więcej możliwości. Ważne, żeby były urozmaicone – za każdym razem postarajmy się, aby dodać do sałatki zieloną bazę, czyli liście np. sałaty, jarmużu lub szpinaku, warzywa i owoce, a także element chrupiący, czyli np. pestki słonecznika lub dyni. Do sałatek warzywnych warto też dodawać składniki, zawierające białko. Sprawdzi się tu ser kozi lub ser feta, a wersji wegańskiej soczewica, tofu lub cieciorka. Spróbujcie sałatki z bobem, ciecierzycą i papryką lub sałatki ziemniaczanej z sosem ogórkowym. Sałatki warzywne świetnie pasują jako dodatek do obiadu, ale mogą też być pełnoprawnym posiłkiem.

Przepisy na sałatki warzywne

Redakcja poleca

REKLAMA