Dominika Wójciak jako @Jarzynowa

Dominika szerszej publiczności znana jest jako zwyciężczyni III edycji programu "MasterChef Polska". Jej popisowe danie pochwalił sam Gordon Ramsay, a komplementów nie szczędziła także Magda Gessler. Dominika lubuje się od kilku lat w daniach warzywnych - udowadnia to swoimi kolejnymi publikacjami. "Warzywo" i "Sezonowe Warzywo" to jej autorskie przepisy z roślinami w roli głównej. I takie jarzynowe obrazki możemy znaleźć na jej profilu na Instagramie. Nie tylko pyszne przekąski, obiady, przetwory, ale także... desery! Wszystko w apetycznej wersji, w duchu niemarnowania żywności i prostych receptur, bo przecież czas w kuchni ma być dla nas przyjemnością, a nie wyzwaniem nie do przeskoczenia. Śledźcie Jarzynową i inspirujcie się!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez JARZYNOVA® Dominika Wojciak (@jarzynova)

@MisaMocy i Ewa Ługowska

Bez glutenu, bez cukru, ale z mnóstwem mocy i smaku! Tak gotuje Ewa Ługowska, która określa się jako wielbicielkę ziół, natury i życiowego balansu. Autorka profilu Misa Mocy cierpi na alergie pokarmowe, dlatego jej posiłki mogą być inspiracją dla osób, które również borykają się z nietolerancją niektórych składników - w tym glutenu czy cukru. Misa Mocy skusi Was wegańskimi potrawami z różnych stron świata, popowiada o uprawie kiełków, a także udowodni, że jarmuż niejedno ma imię. W jej wykonaniu szczególnie podobają nam się pyszności z piekarnika - pizza, ciasta, a także obłędny kalafior - w tych wege daniach można się zakochać!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Misa Mocy Ewa Ługowska (@misa_mocy)

Gosia Zabokrzycka i @Cytrynowatrawka

Szukacie fajnych wege miejscówek? W tym z pewnością pomoże Wam Gosia Zabokrzycka, która prowadzi bloga i profil na Instagramie Cytrynowa Trawka. Oprócz zdjęć z lokali, podglądamy u niej propozycje na śniadania, obiad, podwieczorki, a także późne, ale wciąż wege i pyszne kolacje. To wege pomysły bez ściemy, z pięknymi kadrami i dobrze znanymi składnikami. Macie ochotę na gofry albo pyszną zupę-krem? To trop dla Was. I przede wszystkim dla fanów jedzeniowych flatlay'ów, bo tych u Gosi nie brakuje!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Gosia Zabokrzycka (@trawkacytrynowa)

Maia Sobczak @qmamkasze

Wielbicielka jogi, propagatorka ruchu #nowaste i pozytywna osobowość w kulinarnej blogosferze. Dla swoich obserwatorów na instagramie jako Qmam Kasze przygotowuje specjalne insta przepisy - z nią zrobicie pesto z liści rzodkiewek, słony karmel w wersji bez białego cukru czy słynną już matcha latte. To właśnie ten napój to taki rytuał Mai, któremu trudno się oprzeć! Jej profil to nauka, jak z na pozór nudnego przeglądu lodówki i spiżarni wyczarować prawdziwe pyszności. Np. waniliowy deser z makowca czy chrzanówkę z nutą rozmarynu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Maia Sobczak (@qmamkasze)

Paweł Ochman czyli @Weganon

A na koniec rodzynek w zestawieniu, czyli Paweł Ochman. W sieci znany jako weganon, którego historia naprawdę motywuje do przejścia na dietę roślinną z wyłączeniem produktów odzwierzęcych. W swojej pierwszej książce, a tym samym na swoim profilu na instagramie kusił nas bajecznymi, w pełni wegańskimi przepisami na ciasta, ciasteczka i inne słodkości. Z kolei od kilku tygodni zachęca do przygotowywania regionalnych potraw w całkowicie wegańskiej wersji. Moskole, paprykarz szczeciński, ziemniaczane rogaliki, a może świętokrzyskie pigoły? To brzmi i smakuje pysznie!

Zobacz też: Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Paweł Ochman (@weganon)