Wegańskie przepisy podbijają nie tylko książki czy serwisy internetowe, ale przede wszystkim podniebienia Polaków. Coraz chętniej sięgamy po batony energetyczne na bazie daktyli, kruche ciasto z olejem kokosowym czy bezą zrobioną z aquafaby. Do najpopularniejszych przepisów bez dwóch zdań należą wegańskie ciasto, wegańskie naleśniki, a w sezonie również lody wegańskie. Podpowiadamy, jak zabrać się za te pyszności.

Wegańskie ciasto - prosto i smakowicie

Spora część przepisów na wegańskie ciasto to propozycje dla osób, które nie mają lub nie chcą korzystać z piekarnika. Kolejne warstwy nakłada się dobrze ugniatając składniki i schładza w lodówce. W ten sposób możemy przygotować np. ciasto wegańskie z figami bez pieczenia. Kolejna grupa przepisów to wypieki z dodatkiem warzyw - buraczane brownie czy wegańskie ciasto marchewkowe sprytnie przemycają wartościowe warzywa, a jednocześnie są słodkie i pyszne. Dobrze znane wypieki, jak ciasto drożdżowe czy tarty, mają swoje wegańskie odpowiedniki. I często trudno odróżnić je od oryginału! Dowodem jest m.in. wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.

Wegańskie naleśniki - co zamiast mleka i jajek?

W przypadku naleśników wegańskie przepisy także zaskakują łatwością przygotowania i doskonałym smakiem dania. Wegańskie naleśniki zrobimy z mieszanki mąki, mleka, gazowanej wody, oleju, soli i szczypty kurkumy. Dla podkręcenia smaku, a także oryginalnego wyglądu, możemy dodać do masy szpinak - wegańskie zielone naleśniki zrobią furorę! Co do dodania? Polecamy mus jabłkowy, domowy dżem lub najprościej bitą śmietanę z mleczka kokosowego albo cukier puder.

Lody wegańskie - nie tylko owocowe!

Klasyczny przepis na lody zawiera szereg produktów mlecznych. Okazuje się jednak, że weganie nie muszą rezygnować z tego smakołyku, wybierając jedynie sorbety czy granitę. Lody wegańskie są coraz bardziej popularne, a wszystko za sprawą wege zamienników. Wegańskie lody bananowe kuszą słodyczą, a wegańskie lody z kaszy jaglanej kremową konsystencją.