Płatki drożdżowe smakują nieco jak ser, dlatego w kuchni wegańskiej używane są jako zamiennik m.in. parmezanu. Płatki drożdżowe są bardzo bogate w białko - ich zastosowanie jest bardzo szerokie, a właściwości i smak nieocenione.

Płatki drożdżowe - właściwości

Płatki drożdżowe to suszone, nieaktywne drożdże. W przeciwieństwie do świeżych, nie fermentują w układzie pokarmowym, ale za to dostarczają nam mnóstwo witamin, mikro- i makroelementów. Ich największą zaletą jest zawartość białka – aż 50%! Poza tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, błonnik oraz kwas foliowy. To dzięki swojej zawartości odżywczej płatki drożdżowe są tak cenione w kuchni wegańskiej.

Płatki drożdżowe - zastosowanie w kuchni

Niepozorne, konsystencją przypominają bułkę tartą lub kaszkę kukurydzianą. Płatki drożdżowe świetnie sprawdzają się jako zagęstnik do zup i sosów. Nawet jedna łyżeczka potrafi sprawić, że nasze danie nabierze kremowej konsystencji. Drożdże nieaktywne stosuje się też jako dodatek do wegańskich serów przypominających pleśniowe i żółte. Płatki drożdżowe zblendowane z orzechami i oliwą świetnie sprawdzą się jako zamiennik sera żółtego. Oczywiście nie rozpuszczą się na upieczonej pizzy, ale smakiem dorównują „oryginałowi”. Makaron posypany płatkami drożdżowymi smakuje podobnie do podanego z parmezanem. Lekko słony, serowy smak płatków świetnie sprawdzi się także jako dodatek do tofucznicy czy wegańskiego pesto. My polecamy płatki drożdżowe do pasty z fasoli i cieciorki ala kiełbasa.

Gdzie kupić płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe są coraz łatwiej dostępne. Można je dostać w sklepach z wegańskimi produktami, sklepach ekologicznych i niektórych sklepach z żywnością orientalną. Pojawiły się także w niektórych supermarketach na działach ze zdrową żywnością.

Zobacz też: jagodzianki z lukrem i kruszonką