Produkty spożywcze do sprzątania

O czystość i odpowiedni nastrój w kuchni możemy zadbać dodatkowo używając zupełnie jadalnych produktów. Kwasek cytrynowy, soda oczyszczona czy skórka po cytrusach przydadzą się nie tylko do gotowania. Kwasek cytrynowy to doskonały środek na nieestetyczny, trudny do usunięcia osad w zlewie. Szczególnie po herbacie i innych barwiących napojach. Wystarczy posypać lekko zwilżoną powierzchnię, a następnie za pomocą gąbki dokładnie umyć zlew. Soda oczyszczona to ratunek na przypalony garnek. Takie wypadki mogą zdarzyć się w każdej kuchni, ale ulubiony garnek można uratować. Wystarczy na dno wlać niewielką ilość zimnej wody, wsypać 1-5 łyżek sody oczyszczonej (w zależności od wielkości garnka), zagotować przez kwadrans i zostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po odstaniu myjemy garnek zwykłym płynem do mycia naczyń. A co ze skórką po obranej pomarańczy lub cytrynie? Podgotowane we wrzątku odświeżą powietrze nawet po smażeniu ryby! Zostawiamy na kilka godzin i cieszymy się cytrusowym zapacem.