Jestem wege

2019-07-15 10:35

Musztardowiec – liście nie tylko na sałatki

Roślina rzadko obecna w polskiej kuchni, choć jej mięsiste liście o lekko pikantnym smaku mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Musztardowiec dostarcza także dużo cennych składników odżywczych....

2019-07-15 00:00

Panierka panko

Panierka panko jest zdrowszą alternatywą dla klasycznej bułki tartej - przede wszystkim podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Coraz częściej zachwycają się nią również wegetarianie. Lepiej zrobić panko,...

2019-07-11 17:22

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje...

2019-07-06 07:53

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi...

2019-06-01 08:54

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

2019-05-27 11:53

Fasola mung w kuchni – właściwości i przepisy

Fasola mung to obowiązkowy składnik wielu potraw kuchni azjatyckiej. Cenią ją również wegetarianie, ponieważ jest wartościowym zamiennikiem mięsa. Dzięki delikatnemu smakowi fasola mung pasuje do rozmaitych...

2019-03-22 08:11

Wegańskie ciasto to dopiero początek. Przepisy bez jaj

Słodkości nadal kojarzą się głównie z maślanym ciastem, bitą śmietaną kremówką czy jajecznymi masami maści wszelakiej. Jednak rosnąca popularność i świadomość diety wegańskiej sprawiły, że "na słodko"...

2019-03-03 00:00

Płatki drożdżowe właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe to doskonały wegański zamiennik parmezanu. Pyszne, o lekko serowym posmaku, dostarczają mnóstwo witamin. Gdzie kupić i jak stosować płatki drożdżowe? Podpowiadamy!