Jestem wege

2019-09-15 10:05

Tahini - pasta sezamowa nie tylko dla wegetarian

Tahini to jedna z tych rzeczy, którą każdy powinien mieć w kuchni. Będzie idealnym dodatkiem do sosu, zrobimy z niej humus, wykorzystamy do deserów. Tahini sprawdzi się nie tylko w kuchni wegetariańskiej....

2019-08-21 07:55

VegeMiasto – wegańska moc roślin

Kuchnia roślinna, bez laktozy i glutenu to obecnie nic strasznego. Od kilku lat potwierdza to warszawska restauracja bistro VegeMiasto mieszcząca się przy Alejach Solidarności 60A. Każdy kto chce choć...

2019-07-22 11:11

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut...

2019-07-15 10:35

Musztardowiec – liście nie tylko na sałatki

Roślina rzadko obecna w polskiej kuchni, choć jej mięsiste liście o lekko pikantnym smaku mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Musztardowiec dostarcza także dużo cennych składników odżywczych....

2019-07-15 00:00

Panierka panko

Panierka panko jest zdrowszą alternatywą dla klasycznej bułki tartej - przede wszystkim podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Coraz częściej zachwycają się nią również wegetarianie. Lepiej zrobić panko,...

2019-07-11 17:22

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje...

2019-07-06 07:53

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi...

2019-06-01 08:54

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?