Zupa z dyni z pomarańczową gremolatą

Ocena:

4.55 (152)

  • 40 min.
  • dla 6 osób

Zupa z pomarańczową gremolatą

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 pomarańcze
  • strąk chili
  • korzeń imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • garść pestek dyni

Zupa z dyni z pomarańczową gremolatą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na - Zupę z pomarańczową gremolatą
  • Dynię dzielimy na ćwiartki
  • po wyjęciu pestek kroimy. Cebule obieramy
  • siekamy i rumienimy na maśle. Dodajemy do niej dynię
  • dusimy razem
  • podlewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy
  • odkładamy. Ze wszystkich owoców wyciskamy sok. Chili przecinamy na pół
  • wyjmujemy nasionka
  • strączek kroimy. Mieszamy z drobno posiekanym imbirem i skórką pomarańczową. Zupę miksujemy
  • dolewamy sok z pomarańczy. Przyprawiamy solą
  • pieprzem
  • cukrem. Podajemy z gremolatą i pestkami dyni.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne