Zupa truskawkowa

Ocena:

4.45 (151)

  • 25 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Zupa truskawkowa z makaronem i śmietanką to prosta i pyszna propozycja na letni obiad. Jest lekka i aromatyczna, idealna na upały, a jednocześnie wystarczająco sycąca, dzięki dodatkowi makaronu. Latem truskawki jemy je w każdej postaci, żeby w pełni się nimi nasycić, bo sezon na nie jest krótki. Robimy z nimi ciasta na ciepło i bez pieczenia, wszelkiego rodzaju desery, lody, koktajle, pierogi i lemoniadę. Jednym z truskawkowych klasyków, który wiele osób z nostalgią wspomina jako smak dzieciństwa, jest właśnie zupa owocowa z truskawek.

Składniki:

  • truskawki  500 g

  • cukier  30 g

  • woda  500 ml

  • makaron  200 g

  • śmietana kremówka  100 ml

Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: myjemy je i usuwamy z nich szypułki (choć to nie jest obowiązkowe - szypułki są jadalne!). Do zupy kroimy je na połówki, mniejsze owoce zostawiamy w całości.

  • Krok 2:

    Gotowanie: truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

  • Krok 3:

    Makaron: w drugim garnku gotujemy makaron bez soli. Czas przygotowania podany będzie na opakowaniu, może się różnić w zależności od tego, z jakiego produktu korzystamy.

  • Krok 4:

    Śmietanka: mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.

  • Krok 5:

    Podanie: do miseczek nakładamy porcje makaronu, wlewamy zupę truskawkową. Dodatkowo dekorujemy ją kleksem z ubitej śmietany kremówki. 

Porady

  • Jeżeli zupa truskawkowa wyjdzie zbyt rzadka i wodnista możemy dodać do niej kisiel truskawkowy lub mąkę ziemniaczaną, dzięki temu zrobi się znacznie gęstsza.
  • Warto udekorować ją listkami mięty, które dodadzą jej orzeźwiających nut smakowych. Można także dodać do niej kilka kropel cytryny, to zdecydowania urozmaici jej aromat. 
  • Zupa z truskawek najlepiej smakuje przestudzona. W upalne dni można dodatkowo schłodzić ją w lodówce.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym naturalnym słodzikiem. Może się też okazać, że truskawki będą na tyle słodkie, że nie trzeba ich będzie dosładzać.
  • Resztki zupy z truskawek z makaronem można zamrozić i cieszyć się jej smakiem w dowolnym momencie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dlaczego warto jeść zupę truskawkową?

Najlepsza zupa truskawkowa to ta przygotowana ze słodkich owoców zerwanych w przydomowym ogródku. Owoce dojrzewające w promieniach letniego słońca są gwarantem pysznego smaku. Nie można wyobrazić sobie prostszego wakacyjnego obiadu. Będziecie w szoku, że można przygotować coś tak pysznego, jedynie z pięciu składników.

Zupa truskawkowa dla dzieci będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pokochają jej wyjątkowy słodki smak. Dodatkowo jest zdrowa. Zupa owocowa truskawkowa jest bogata w witaminę C. Trudno w to uwierzyć, ale jedna truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Owoce te zawierają także bogactwo witamin z grupy B, wapń, fosfor oraz żelazo.

Zupa z truskawek wcale nie musi zawierać w sobie cukru. Można zastąpić go znacznie zdrowszymi zamiennikami. Można dodać do niej miód lub syrop z agawy. Do dyspozycji mamy także dodatek słodzików, które sprawią, że będzie to znacznie mniej kaloryczne danie. W tej roli króluje erytrytol, który w zasadzie nie ma kalorii, a przy tym można go jeść niemalże bez ograniczeń.

Zupa z truskawek: sprawdzone modyfikacje

Gwarantujemy, że efektem tego przepisu będzie najlepsza zupa truskawkowa, jaką można sobie wyobrazić.

  • Połowę wody z przepisu można zastąpić śmietanką. Dzięki temu otrzymamy kremową konsystencję i aksamitny smak dania. 
  • Zupa truskawkowa z makaronem to danie nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Do zupy świetnie sprawdzi się makaron typu farfalle, muszelki lub pyszne i domowe nitki. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu!
  • Zupa owocowa truskawkowa bez trudu może stać się wegańska. Wystarczy zastąpić śmietanę kremówkę mlekiem kokosowym lub roślinnym zamiennikiem śmietanki. Dzięki takim prostym rozwiązaniom możemy ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych w naszej codziennej diecie oraz sprawić, że przygotowaną przez nas zupę truskawkową zje każdy, bez względu na rodzaj preferowanej diety.
  • W naturalny sposób możemy też zagęścić zupę, miksując truskawki - część można zostawić w całości.
  • Poza sezonem z powodzeniem możemy zrobić zupę truskawkową z mrożonych truskawek. Wystarczy je wcześniej rozmrozić, a efekt będzie równie zadowalający.
  • Mamy też propozycję zero waste, polecamy przygotowanie zupy truskawkowej z kompotu. Często zostaje nam spora porcja owoców, które bez problemu można przeznaczyć na letnią zupę.

By w pełni wykorzystać sezon na truskawki wypróbuj także przepis na knedle z truskawkami lub upiecz przepyszną kruchą tartę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne