iStock
Shutterstock
Składniki:
300 g fasoli Jaś, 3 marchewki, pietruszka (korzeń), 200 g kiełbasy, 2-3 ziemniaki, cebula, 100 g boczku wędzonego, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, majeranek, sól, pieprz, natka
Wykonanie:
Fasolę namocz na noc. Następnie opłucz ją, zalej czystą wodą i wstaw na ogień. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę, listek laurowy i pozostałe przyprawy. Gotuj ok. 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie miękka. Wtedy obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, podobnie pokrój boczek. Boczek podsmaż w rondelku, a gdy tłuszcz się wytopi wrzuć cebulę i smaż chwilę oba składniki razem. Następnie dodaj je do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Całość zagotuj. Zupę rozlej na talerze lub do bulionówek. Posyp natką. Ewentualnie do zupy podaj pieczywo.
Shutterstock
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy, po 1/2 łyżeczki kuminu i kurkumy, 2 łyżki oliwy, mała cebula, 1/2 papryczki chili (niekoniecznie), 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Wykonanie
Soczewicę opłucz i osącz. Kumin i kurkumę podsmaż w suchym garnku. Wlej oliwę i ją rozgrzej razem z przyprawami. Dodaj posiekane drobno: cebulę, czosnek i papryczkę. Chwilę smaż razem. Wrzuć soczewicę, podsmaż ją razem z dodatkami i zalej wodą (powinna dobrze przykryć ziarna). Gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie. Możesz wtedy zupę zmiksować. Zupę rozlać na talerze. Posypać natką.
Uwaga! Zupę możesz też doprawić mlekiem kokosowym, ewentualnie podać obłożoną paseczkami szynki lub podsmażonego boczku.
Shutterstock
Składniki:
400 g wołowiny, łyżeczka mąki, 2 łyżki oleju, 2 marchewki, pietruszka (korzeń), cebula, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, papryka w proszku (słodka i wędzona), oregano, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, natka
Wykonanie
Mięso opłucz, pokrój w grubą kostkę. Oprósz mąką i smaż kilka minut na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki. Warzywa dodaj do mięsa. Zalej wodą tak, by wszystkie składniki były nią pokryte. Wrzuć listek laurowy, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oregano, paprykę w proszku, przepuszczony przez praskę czosnek i związaną kuchennym sznurkiem natkę. Gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gotową zupę odstaw na 10 minut (wcześniej wyjmij z niej natkę). Rozlej na talerz i zaraz podawaj.
Shutterstock
Składniki: 2 marchewki, pietruszka (korzeń), gałązka selera naciowego, batat lub kawałek dyni, kawałek pora (jasna część), 1/2 strąka czerwonej papryki, 200 g zielonej fasolki (mrożonej lub z puszki), 2 łyżki oliwy, puszka pomidorów krojonych, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, listki świeżej bazylii
Wykonanie
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę, selera naciowego i pora pokrój w plasterki, batata lub dynię w kostkę, paprykę w paseczki. W garnku zagrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa. Zalej gorącą wodą tak, by wszystkie warzywa były nią pokryte. Wrzuć przyprawy. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj fasolkę, a po chwili pomidory razem z zalewą i gotuj dalej, a z warzywa będą miękkie. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z pieczywem. Udekoruj listkami bazylii.
Shutterstock
Składniki:
2-3 udka kurczaka, kawałek papryki czuszki, listek laurowy, 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny, po dużej szczypcie tymianku, kurkumy i mielonego imbiru, sól, pieprz, makaron, dymka lub natka
Wykonanie
Mięso opłucz, ewentualnie usuń skórę. Włóż do garnka, dodaj czuszkę, listek laurowy i pozostałe przyprawy. Gotuj 15 minut. Wrzuć warzywa i gotuj dalsze 15-20 minut. Mięso wyjmij, obierz z kości, usuń skórę. Mięso włóż z powrotem do zupy. Osobno ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Rozłóż go na talerze. Zalej gorącą zupą. Każdą porcję posyp posiekaną dymką lub natką.