Zupa miks z bobu i groszku

Ocena:

4.54 (156)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Przepis na krem z bobu i groszku z dodatkiem pietruszki i świeżej mięty

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • sól, cukier, masło
  • szklanka bulionu
  • drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • kilka łyżek płynnej kremówki
  • pumpernikiel
  • natka pietruszki i świeża mięta

Zupa miks z bobu i groszku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bób i groszek gotujemy osobno w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, cukru i masła. odcedzamy, studzimy, bób obieramy z osłonek, garstkę odkładamy, odkładamy też garstkę groszku. Resztę groszku i bobu miksujemy na gładkie
  • purée z ciepłym bulionem, posiekanym czosnkiem, olejem i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy niewielką ilością kremówki. Posypujemy pokruszonym pumperniklem, natką i miętą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne