Zupa kokosowa

Ocena:

4.47 (152)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: ok. 25 minut
Porcja: 300 kcal

Składniki:

  • 40 dag nieobranych, mrożonych krewetek
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 papryczki chili
  • kawałek imbiru (2 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Zupa kokosowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krewetki rozmrozić, oderwać główki i zdjąć skorupki, oczyścić, dokładnie umyć. Skorupki opłukać na sicie, osuszyć.
  • Czosnek i imbir obrać, posiekać. Olej rozgrzać w woku, wrzucić główki i skorupki krewetek, podsmażyć. Dodać czosnek i imbir, wymieszać, wlać bulion i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 20 minut.
  • Bulion przecedzić przez gęste sito, wlać do rondla. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać.
  • Papryczki chili oczyścić z nasion, posiekać. Dodać do zupy, gotować 3 minuty. Włożyć krewetki, gotować ok. 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, udekorować kolendrą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne