Zupa gyros

Ocena:

4.48 (192)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa gyros z trzema rodzajami papryki i lekko pikantnym sosem jest niezwykle sycąca, potrafi też nieźle rozgrzać. Dodatek 300 g śmietany i 100 g serka topionego wpływa na jej kaloryczność, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Jeśli zjemy ją z kromką chleba to spokojnie może zastąpić drugie danie. Smakiem nawiązuje do greckiej potrawy i do dobrze nam znanej warstwowej sałatki gyros. Przepis na zupę gyros jest łatwiejszy niż może się wydawać.

Składniki:

  • filet z kurczaka  650 g

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  45 ml

  • przyprawa gyros  25 g

  • zioła prowansalskie  4 g

  • tymianek  1 szczypta

  • cebula  2 szt.

  • słodka papryka  12 g

  • śmietana 18%  100 g

  • śmietana 30%  200 g

  • czerwona papryka  1 szt.

  • zielona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • słodki sos chili  300 ml

  • serek topiony  100 g

  • woda  600 ml

Zupa gyros - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurczak: mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w sporą kostkę. 

  • Krok 2:

    Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w bardzo drobną kostkę, dolewamy olej, dosypujemy przyprawę gyros, zioła prowansalskie i paprykę. Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Do marynaty przekładamy kurczaka, dokładnie go nią pokrywamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Krok 3:

    Smażenie: zamarynowanego kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Czekamy aż odparuje całą wodę i lekko się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem zalewamy go śmietanami, mieszamy i ponownie wkładamy go do lodówki na godzinę.

  • Krok 4:

    Cebula: zdejmujemy łupinę i kroimy w niezbyt małą kostkę. Podsmażamy ją w garnku do zeszklenia.

  • Krok 5:

    Papryki: myjemy je, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a potem w dość małe paski, mniej więcej 2-centymetrowe. Dokładamy je do cebuli i chwilę przesmażamy.

  • Krok 6:

    Zupa gyros: do garnka z cebulą i papryką wlewamy wodę i słodki sos chili (może być dowolny sos słodko-pikantny lub słodko-kwaśny). Serek topiony kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy mniej więcej przez 15 minut, aż ser się całkowicie rozpuści. Po tym czasie dolewamy mieszankę śmietan z kurczakiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę gyros podajemy solo na gorąco lub z kromką świeżego chleba. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne