Zupa gołąbkowa

Ocena:

4.45 (172)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Zupa gołąbkowa posmakuje wszystkim fanom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest gęsta, pożywna, przyjemnie rozgrzewa i można się nią najeść do syta. Jak sama nazwa, jej podstawą są składniki na gołąbki, czyli dobrej jakości mięso mielone, kapusta, ryż i przecier pomidorowy. Zupę o smaku gołąbków można zagęścić i zabielić śmietaną.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • kapusta  700 g

  • marchewka  1 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • przecier pomidorowy  60 g

  • bulion warzywny  2 l

  • pomidory w puszce  400 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • cukier  5 g

  • słodka papryka  10 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • ryż  100 g

  • śmietana 18%  100 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kapustę myjemy i szatkujemy nożem lub w malakserze. Obieramy, myjemy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Podsmażanie składników na zupę: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez ok. 10 min na małej mocy palnika. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z cebulą przez 5 min. Następnie dokładamy kapustę, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min.

  • Krok 3:

    Gotowanie: do garnka z podsmażonymi składnikami dodajemy bulion, pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, sól i pieprz. Gotujemy przez 15 min, po czym dodajemy ryż i gotujemy przez kolejne 15 min.

  • Krok 4:

    Zupa gołąbkowa jest gotowa: możemy ją zabielić lub podać z łyżką gęstej śmietany. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Do zupy gołąbkowej świetnie pasuje mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej. Jeśli jednak wolimy mniej tłuste partie, możemy wybrać szynkę.
  • Ważne jest to, żeby mięso było świeże. Aby mieć pewność, wybierzmy ładny kawałek w sklepie i poprośmy o zmielenie na miejscu. Jeśli posiadamy maszynkę do mielenia mięsa, możemy sami zmielić je w domu.
  • Zupę gołąbkową możemy zrobić z kapusty białej, włoskiej lub pekińskiej.
  • Ryż można zastąpić ziemniakami – dodajemy pokrojone w kostce zaraz po dolaniu bulionu. Gotujemy, aż będą miękkie (ok. 30 min).
  • Jeśli zdecydujemy się zabielić zupę kwaśną śmietaną, należy ją wcześniej zahartować. Mieszamy ją w osobnym naczyniu z odrobiną zimnej wody. Dodajemy 2–3 łyżki gorącego bulionu, mieszamy, przelewamy do zupy i ponownie mieszamy.
  • Aby zupa gołąbkowa była bardziej gęsta, możemy dodać mąkę (rozmieszaną z zimną wodą) lub zasmażkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i bulion z zupy. Mieszamy, aż składniki się połączą w gęsty sos. Następnie przelewamy zasmażkę do zupy i ponownie mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.
  • Z zagęszczaniem zupy należy jednak uważać. Można to zrobić, ale tylko wtedy, gdy będzie podana i zjedzona jeszcze tego samego dnia. Jeśli zostawimy ją w lodówce na drugi dzień, sama zgęstnieje.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa gołąbkowa z pulpecikami

W podstawowej wersji zupy mięso mielone jest rozdrobnione, ale możemy dodać je także w formie małych pulpecików. Pyszne mięsne kuleczki przygotowujemy z mielonej łopatki wieprzowej, jak w przepisie na pulpety wieprzowe. Mięso mieszamy z jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Lepimy niewielkie kulki, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

Gotowe pulpeciki dodajemy do zupy na sam koniec, aby nie rozpadły się podczas długiego gotowania.

Wegetariańska zupa gołąbkowa

W wersji wegetariańskiej można przygotować podobną zupę z kapustą, ryżem i soczewicą. Jeśli chcemy dorzucić do niej dodatek, który w smaku będzie przypominał mięso, możemy zamarynować tofu, tempeh lub seitan w przyprawie do mięsa. Wybrany składnik smażymy z cebulką i warzywami na patelni, tak jak w drugim kroku przepisu.

Wegetariańska zupa gołąbkowa również może być w wersji z pulpecikami, zrobionymi z soczewicy, ciecierzycy lub kaszy.

Dodatki do zupy gołąbkowej

Aby nieco urozmaicić smak zupy, można dodać do niej:

  • podsmażonego na maśle pora – sprawi, że będzie bardziej wyrazista i aksamitna jednocześnie,
  • smażone pieczarki lub grzyby leśne,
  • ostrą paprykę,
  • czosnek,
  • posiekany koperek – zamiast pietruszki,
  • czerwoną fasolę i kukurydzę – z tymi dodatkami będzie przypominała zupę meksykańską.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne