Ziemniaki zapiekane z mięsem i fasolą

Ocena:

4.57 (166)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 440 kcal

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 25 dag fasoli z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 10 dag startego łagodnego sera (np. gouda)
  • 2 łyżki natki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka soku z limonki
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Ziemniaki zapiekane z mięsem i fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odlać. Mięso przesmażyć na oleju. Wymieszać z keczupem, fasolą i serem, przyprawić sproszkowanym chili, solą i pieprzem.
  • ■ Ziemniaki odlać, osuszyć i przepołowić wzdłuż. Lekko wydrążyć, wypełnić farszem mięsno-fasolowym. Ułożyć w natłuszczonej formie.
  • ■ Piec 15 min w temperaturze 200°C. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ziemniaki podawać z dipem pietruszkowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne