Ziemniaki z jagnięciną

Ocena:

4.47 (196)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Ziemniaki z jagnięciną

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 kawałki chleba tostowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 35 dag siekanej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Ziemniaki z jagnięciną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki z jagnięciną
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Ziemniaki szorujemy i wydrążamy, pozostawiając grubą warstwę miąższu. Chleb moczymy w winie. Na 1/2 oliwy szklimy posiekane cebule, na dużym ogniu, dodajemy mięso i smażymy przez 5 min. Mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, posiekanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami i dwoma szczyptami gałki.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Ziemniaki wypełniamy farszem. Układamy na blasze, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy na 50 min do piekarnika. W połowie pieczenia wlewamy na blachę 1/2 szklanki wody. Pod ziemniakami możemy położyć kawałki obierek, wówczas nie przywrą do blachy w czasie pieczenia.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Jagnięcina curry

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne