Ziemniaki faszerowane

Ocena:

4.48 (203)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 125 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 6 podłużnych dużych ziemniaków
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • mała cukinia
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 15 minut. Wyjąć, ostudzone przekroić nie do końca na pół. Rozchylić, spiąć długimi wykałaczkami i napełnić żółtym serem.
  • Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa, przyprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki dopełnić farszem warzywnym, skropić olejem, zawinąć w pergamin. Grillować 15 minut.
  • RADA: Ziemniaki są wprost stworzone do pieczenia na grillu. Możemy napełniać je różnymi farszami, np. z mielonego mięsa, posiekanych grzybów czy bryndzy wymieszanej z ziołami. Możemy je również lekko obgotować, owinąć folią i upiec. Podawać z masełkiem smakowym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne