Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (198)
Curry z mięsem jest bardzo pożywne. Kiedy dodamy do niego ryż albo indyjskie chlebki naan, danie będzie jeszcze lepsze.
chleb tostowy 2 kromki
czosnek 2 ząbki
imbir 5 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
jajka 1 szt.
sos rybny 15 ml
bakłażan 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
pasta curry 30 g
mleko kokosowe 400 ml
kafir 2 liście
limonka 1 szt.
sól 5 g
Chleb zalewamy 100 ml wody. Obraną cebulę, czosnek i imbir grubo siekamy w robocie i starannie łączymy dłońmi ze zmielonym mięsem, osączonym i odciśniętym chlebem, ubitym jajkiem, sosem rybnym i solą. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Bakłażana kroimy na kawałki, podsmażamy lekko na patelni, na łyżce oliwy. Odstawiamy. Kulki obsmażamy na tej samej patelni na reszcie oliwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze 30 s.
Dokładamy bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy listki kaffir. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ewentualnie listkami bazylii. Podajemy od razu z ryżem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
Porady
Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem