Sałata ze śmietaną

Ocena:

4.41 (185)

  • 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałata ze śmietaną to łatwy do przygotowania i smaczny dodatek do obiadu. Charakteryzuje ją przyjemnie delikatny smak, a przy tym zawiera mnóstwo witamin. Śmietanę doprawiamy w prosty sposób. Dzięki temu doskonale pasuje nie tylko do dań mięsnych, ale także do ryb i potraw wegetariańskich. Do sałaty masłowej ze śmietaną możemy dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła.

Składniki:

  • sałata  1 szt.

  • śmietana 18%  45 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • cukier  2 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • natka pietruszki  5 g

Sałata ze śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sałata: po kolei odrywamy wszystkie liście i płuczemy je pod bieżącą wodą. Odkładamy na ręcznik papierowy i delikatnie osuszamy. Następnie rwiemy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Śmietana: w osobnym naczyniu mieszamy ją z sokiem z cytryny i cukrem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 3:

    Kompozycja: sałatę polewamy śmietaną i ostrożnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Krok 4:

    Sałata ze śmietaną jest gotowa: podajemy ją od razu – po dłuższej chwili może podejść wodą.

Porady

  • Do osuszania liści sałaty z wody świetnie sprawdzi się wirówka do sałaty. Jeśli jednak nie mamy tego akcesorium, wystarczy rozłożyć liście na ręczniku papierowym i od góry przyłożyć drugą warstwę.
  • Do rozdrabniania sałaty nie używamy noża ze stali. W kontakcie z nią liście utleniają się, a przez to stają się gorzkie i mniej wartościowe. Jeśli chcemy pokroić sałatę, należy użyć plastikowego lub ceramicznego noża.
  • Zamiast soku z cytryny możemy dodać 2–3 ml octu, który nada sałatce bardziej wyrazistego smaku.
  • Sałata masłowa ze śmietaną świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem natki pietruszki, ale także innych świeżych ziół, np. szczypiorku lub koperku.
  • Jeśli zależy nam na tym, aby konsystencja sosu była idealnie gładka, zamiast zwykłego cukru, dodajemy cukier puder.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałata ze śmietaną – inne rodzaje

Jako dodatek do obiadu najczęściej wybieramy sałatę masłową. Jest ona przede wszystkim miękka i delikatna. Zawiera także dużą ilość witamin i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na trawienie i zwalczają wolne rodniki. W podobny sposób możemy przygotować także:

  • sałatę lodową ze śmietaną – jest krucha i bardziej soczysta od sałaty masłowej, jednak ma zdecydowanie najmniej wartości odżywczych wśród wszystkich rodzajów sałaty,
  • sałatę rzymską ze śmietaną – to zdecydowanie najzdrowszy wybór. Sałata rzymska ma najwięcej witamin (z grupy B, K, C i A), a także jest bogata w węglowodany, błonnik i białko roślinne,
  • miks sałat – warto samodzielnie przygotować mieszankę, np. ze świeżej roszponki, sałaty rzymskiej i cykorii.

Dodatki do sałaty ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną lubi kolorowe i świeże dodatki, takie jak:

  • młoda rzodkiewka – kroimy ją w cienkie plasterki,
  • zielony ogórek – to kolejny chrupiący dodatek, który może być pokrojony w plasterki, paski lub kostkę,
  • jajko – do sałaty ze śmietaną świetnie pasuje jajko ugotowane na twardo.

Kroimy je na połówki lub w ćwiartki. Z podobnych składników możemy przygotować także sałatkę wiosenną z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Sałata ze śmietaną do obiadu

Zielony dodatek świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów podawanych z ziemniakami, takich jak:

Sałata ze śmietaną świetnie sprawdzi się także do różnego rodzaju placków ziemniaczanych lub przygotowanych z innych warzyw, np. kotletów z marchewki lub placków z cukinii.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne