Getty Image
4.51 (203)
Marynata do żeberek na bazie miodu, ketchupu i musztardy sprawia, że do tej potrawy nie potrzeba już nic więcej. Mięso myjemy, nacieramy aromatyczną mieszanką i odstawiamy do lodówki na min. 10 godz. Po tym czasie można zapiekać je w dowolny sposób – w piekarniku lub na grillu. Żeberka marynowane w miodzie podajemy z opiekanymi ziemniakami lub innym, ulubionym dodatkiem.
żeberka 900 g
miód 50 g
musztarda 20 g
ketchup 50 g
olej 40 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
papryka ostra 5 g
papryka wędzona 5 g
słodka papryka 5 g
rozmaryn 2 g
majeranek 2 g
czosnek granulowany 5 g
Mięso: dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i opcjonalnie kroimy na mniejsze porcje.
Marynata do żeberek: w osobnej misce mieszamy miód z musztardą, ketchupem i olejem.
Przyprawy: do marynaty dodajemy sól, pieprz, wszystkie rodzaje papryki, rozmaryn, majeranek i czosnek granulowany. Całość dokładnie mieszamy.
Nacieranie mięsa: żeberka smarujemy marynatą z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na ok. 10 godz.
Zamarynowane mięso: możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu.
Porady
- Marynata do żeberek powinna mieć słodko–ostry smak. Aby taki uzyskać, należy sięgnąć po jasny miód o neutralnym zapachu, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej pikantną potrawę, możemy dodać papryczkę chili.
- Ketchup można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów, które są najsmaczniejsze (i najtańsze) w sezonie. Do marynaty sprawdzi się także ketchup z cukinii.
- Zioła w marynacie można pominąć lub dodać inne, np. oregano, bazylię lub tymianek.
- Zamiast granulowanego czosnku można dodać dwa ząbki przeciśnięte przez praskę.
Żeberka marynowane w coli są jeszcze bardziej chrupiące. Zawarty w niej cukier karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc słodką skorupkę. Taka marynata najlepiej sprawdza się do grillowanych lub pieczonych mięs. Decydując się na tę drugą opcję, należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową ok. 15–20 min przed końcem pieczenia.
Aby marynata do żeberek miała bardziej wyrazisty smak, można dodać do niej ok. 50 ml whisky i odrobinę octu jabłkowego.
Marynata do żeberek nazywana jest różnie – zalewa, bejca, zaprawa. Występuje też w różnych wariantach. Poniżej najciekawsze przykłady:
Grillowane, pieczone lub smażone żeberka w marynacie doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Do mięsa w słodko–ostrej glazurze pasują:
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.