Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Składniki:
3/4 kg żeberek wieprzowych
duża cebula
5 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
2 łyżki miodu
Marynata do mięs słodko-kwaśna PRYMAT
4 suszone papryczki chili
Żeberka słodko-kwaśne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żeberka pokroić na kawałki (tak aby każda porcja miała jedną lub dwie kostki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Wlać ocet, sos sojowy, keczup, miód, 2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej, suszone papryczki chili oraz pozostały olej.
Mięso włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie zanurzony. Przykryć i odstawić na 30 minut. Żeberka układać na rozgrzanym ruszcie i opiekać po 30 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!