Zawijańce drożdżowe z truskawkami

Ocena:

4.48 (176)

  • 1 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Odrywana, zawijana drożdżówka z owocami to propozycja na podwieczorek, który pachnie i smakuje latem. Łatwe do przygotowania, z pewnością zasmakują dużym i małym smakoszom.

Składniki:

  • masło  100 g

  • mleko  200 ml

  • cukier  70 g

  • cukier  5 łyżek stołowych

  • sól  1 szczypta

  • drożdże  42 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka  500 g

  • truskawki  300 g

  • gorzka czekolada  150 g

  • kwaśna śmietana  3 łyżki stołowe

  • cukier puder  100 g

Zawijańce drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Połowę masła roztapiamy, mieszamy z mlekiem, 70 g cukru i solą.Do mieszaniny wkruszamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Letni rozczyn i jajko mieszamy z mąką, wyrabiamy gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wstawiamy na 30 min do piekarnika o temp. 50°C.

    maslo-iStock
  • Krok 2:

    Oczyszczone truskawki drobno kroimy, czekoladę siekamy. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o wym. 30x50 cm. Topimy resztę masła, smarujemy ciasto, posypujemy resztą cukru, truskawkami i czekoladą. Zwijamy po dłuższym boku, kroimy w plastry grubości 4 cm. Natłuszczamy blachę 30x40 cm, oprószamy mąką, układamy płasko plastry ciasta. Odstawiamy na pół godz. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, smarujemy gorące ciasto, studzimy.
    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

    iStock-truskawki-swieze-min (1)

Porady

Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne