4.43 (158)
Porady
Najważniejsze, aby całość nie była mdła, dlatego w doprawieniu sosu tkwi sekret udanego dania. Może to być nuta odświeżającej cytryny lub białego wina, pikantna pasta curry, musztarda z ziarnami gorczycy, sok i skórka z pomarańczy, łyżka owoców żurawiny, kilka kostek ananasa. zamiast groszku może być kukurydza, pasują tu także podsmażone pieczarki. >>> Ciasto francuskie to coś, co zawsze powinniśmy mieć w lodówce, ponieważ jest doskonałym kołem ratunkowym. Ale jeśli nie mamy, możemy zastąpić je kruszonką z czerstwej bułki i sera: trzeba rozgrzać 2 łyżki masła i zrumienić na nich porwane kawałki czerstwej bułki, bagietki, chleba tostowego; po ostygnięciu lekko zgnieść i wymieszać z kilkoma łyżkami drobno startego ostrego sera żółtego, dodać suszone oregano i obsypać wierzch kokilek wypełnionych masą do zapiekania. >>> Z resztek pieczonego drobiu można przygotować pastę do kanapek, dodając końcówkę majonezu ze słoika, łyżkę żurawiny i chrzanu. Taka pasta uratuje także podeschnięty chleb – posmarowany i zawinięty w folię w drodze do pracy ponownie nabierze wilgoci i apetycznego zapachu.