Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

Ocena:

4.49 (182)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Zapiekanka - danie szybkie i smaczne

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • oregano
  • przyprawa do potraw włoskich
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżeczka przyprawy Tzatziki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • żółty ser do posypania

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 5-7 min. Odcedzić i wystudzić.
  • Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok 1 godzinę. Wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
  • Bakłażan przyrumienić na patelni z obu stron. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nasmarować oliwą dno i ułożyć warstwami ziemniaki, bakłażan, pomidory, posypać przyprawami i polać trochę śmietanką wymieszaną z jajkiem i przyprawą Tzatziki i znów ułożyć warstwę ziemniaków, bakłażana, pomidory i posypać oliwkami. Znów posypać przyprawami i polać resztą śmietanki. Wierzch posypać startym serem.
  • Podawać do mięs lub ryb.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne