Zapiekanka z kaszanki

Ocena:

4.48 (153)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka z kaszanki to niedrogie danie obiadowe, a jednocześnie ciekawa alternatywa dla klasycznej potrawy z grilla lub patelni. Jest niezwykle sycąca, warstwa boczku dodaje jej aspekt umami, a pierzynka z purée ziemniaczanego stanowi idealne, kremowe wykończenie. Danie kusi zapachem majeranku, gałki muszkatołowej i świeżego szczypiorku. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne rozwiązania, koniecznie sprawdźcie, jak powstaje zapiekanka z kaszanką i ziemniakami.

Składniki:

  • kaszanka  800 g

  • ziemniaki  400 g

  • cebula  200 g

  • boczek wędzony  200 g

  • olej  30 ml

  • masło  30 g

  • mleko  80 ml

  • majeranek  2 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zapiekanka z kaszanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i odparowujemy, po czym tłuczemy z mlekiem i masłem, aż powstanie gładkie purée. Doprawiamy je szczyptą gałki muszkatołowej. 

  • Krok 2:

    Kaszanka: wyjmujemy ją z osłonki i rozdrabniamy lub kroimy w plastry, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ją pieprzem i majerankiem. 

  • Krok 3:

    Boczek: kroimy w słupki i podsmażamy na oleju wraz z posiekaną cebulką do zarumienienia. Przykrywamy nimi warstwę kaszanki umieszczoną w naczyniu żaroodpornym.

  • Krok 4:

    Pieczenie: na wierzchu zapiekanki rozsmarowujemy purée ziemniaczane. Wyrównujemy je za pomocą łyżki. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół). Zapiekanka z kaszanki jest gotowa po około 30 minutach, kiedy zarumieni się z wierzchu.  

  • Krok 5:

    Podanie: posypujemy zapiekankę świeżo posiekanym szczypiorkiem. Lekko ją studzimy, po czym kroimy i przenosimy na talerze za pomocą wygiętej łopatki.

Porady

  • Szybka zapiekanka z kaszanki wiele zyska na smaku i aromacie, jeśli dodamy do niej odpowiednie przyprawy i zioła. Świetnie pasuje tu majeranek i gałka muszkatołowa. Można też wykorzystać zioła prowansalskie, na przykład oregano, tymianek i rozmaryn, oraz kminek i czosnek. Wierzch zapiekanki warto posypać szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.  
  • Zapiekanka z krupniokiem to ciekawa alternatywa dla prostej kaszanki z piekarnika lub patelni. Swój apetyczny wygląd zawdzięcza rumianej pierzynce z ziemniaków. Żeby purée prezentowało się jeszcze lepiej, możemy wycisnąć je za pomocą rękawa cukierniczego w kształt rozetek.    
  • Potrawa z pewnością oczaruje naszą rodzinę lub gości na kolacji, jeśli zadamy sobie trud i przygotujemy kaszankę domową. W dzisiejszych czasach rzadko robi się ją własnoręcznie, ale zdecydowanie bije na głowę sklepowe wyroby. Można ją potem przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. W każdej chwili z takich zapasów może powstać zapiekanka z kaszanki na szybki obiad lub bezkonkurencyjna potrawa na grilla. 
  • Osoby na diecie bezmięsnej w podobny sposób przygotują zapiekankę z kaszanką roślinną. Można zrobić ją samemu na bazie czarnej fasoli. Wegetariański produkt z kaszy jęczmiennej lub gryczanej jest także łatwo dostępny w dużych sklepach spożywczych.  
  • Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami będzie równie smaczna na drugi dzień. Można ją odgrzać w piekarniku ustawionym na 200°C. Nie powinno to zająć dłużej niż 15 minut, jeśli została wyjęta wcześniej z lodówki.    
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z kaszanki – dodatki 

Przepis na zapiekaną kaszankę można dowolnie modyfikować, w zależności od osobistych preferencji i zawartości lodówki. W naszej recepturze pierwsze skrzypce gra treściwa kiszka. Uzupełnia ją słony i aromatyczny boczek wędzony podsmażony z cebulką, a całość przykrywa kremowe purée ziemniaczane z nutką gałki muszkatołowej. Nasza propozycja na pewno spodoba się miłośnikom sycących dań obiadowych na każdą kieszeń. Tym, którzy jednak zastanawiają się, co dodać do zapiekanki z kaszanką, spieszymy z podpowiedzią. Oto kilka inspiracji:   

  • zapiekanka z kaszanki, ziemniaków i kapusty kiszonej – ta propozycja niewiele różni się od podstawowego przepisu, choć wiele zmienia, jeśli chodzi o profil smakowy. Kwaśny element świetnie przełamuje treściwą i słoną kaszankę. Poza tym jest to klasyczne połączenie, do którego nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać. Do kapusty kiszonej pasuje zarówno klasyczna kaszanka z grilla, jak i smażony lub pieczony krupniok. 
  • zapiekanka z kaszanką i jabłkami – na wierzchu tej potrawy z piekarnika lądują tarte owoce. Są słodkie i lekko kwaskowe, dzięki czemu doskonale równoważą słone, wytrawne smaki. Dobrze łączą się z chrzanem lub musztardą.  
  • zapiekanka makaronowa z kaszanką – naczynie żaroodporne wypełniają w tej wersji smakowite świderki lub kokardki. Całość przykrywa sos beszamelowy, a rumiana skorupka powstaje dzięki posypce z żółtego sera. 

Surówka do zapiekanki z kaszanką 

Kaszanka z patelni lub z piekarnika świetnie komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw i surówkami. Nie inaczej jest w przypadku kaszanki zapiekanej z ziemniakami. Na pewno nikogo nie zdziwi, kiedy wystąpi na talerzu obiadowym w towarzystwie: 

  • surówki z kalarepy – jest lekko kwaśna i bardzo świeża, a jednocześnie sycąca. To świetne źródło witamin. Doskonale uzupełniają ją marchewka, jabłko i kremowy majonez. 
  • surówki z kiszonej kapusty – chociaż częściej uzupełnia dania z ryb, do zapiekanej kaszanki pasuje jak żadna inna. Jest błyskawiczna i bardzo prosta. Najczęściej idzie w parze z jabłkiem, marchewką i prostym dressingiem na bazie oleju. 
  • surówki z rzodkiewki – to bardzo prosta propozycja z dodatkiem jogurtu naturalnego i koperku. Odświeży każde, nawet najcięższe danie, a do tego jest niskokaloryczna.

Kaszanka zapiekana z ziemniakami polubi każdy dodatek, który zawiera musztardę lub chrzan. Może być to równie dobrze pikantna sałatka z ogórków kiszonych na obiad, jak i aromatyczna ćwikła.   

Jak zrobić dobrą kaszankę na obiad?     

Smakosze kaszanki chętnie przyrządzają ją na wiele sposobów. Można smażyć ją na patelni, piec w folii aluminiowej lub grillować na świeżym powietrzu. Nie potrzebuje wiele dodatków. Najczęściej wystarczy zeszklona cebula, starte jabłko lub kiszona kapusta. To świetny pomysł na szybki obiad. Jeśli jednak chcemy eksperymentować, możemy tworzyć takie oryginalne dania jak: 

  • kaszanka smażona z jajkami – na maśle klarowanym, z nieodłączną cebulką. Możemy zrobić jajecznicę lub sadzone z płynnym żółtkiem. 
  • pierogi z kaszanką – świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny, warto więc przygotować je na zapas i zamrozić. Można je podawać z okrasą z boczku.      
  • kotleciki z kaszanki – nadają się zarówno na danie główne, jak i na szybką przekąskę. Pasują do tłuczonych ziemniaków, ale odnajdą się też między dwoma kawałkami bułki. Są chrupiące ze zewnątrz i miękkie w środku – idealne jako alternatywa dla oklepanych mielonych. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne