WEDZONY WEGORZ

Ocena:

4.41 (164)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Pyszna rybka..

Składniki:

  • surowy wegorz-1,5 kg
  • sól-2 garście na obczyszczenie ryby
  • 8 łyżek do natarcia ryby przed wedzeniem

Wedzony wegorz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wegorza pozbawiamy sluzu poprzez nabranie soli na dłoń i przeciągnięcie od głowy do ogona,powtarzamy to kilkakrotnie. Sprawiamy i obczyszamy srodek ryby,szczególnie chodzi o usunięcie błony pprzy kręgosłupie,ponieważ nie kazdy wie,ze pod nią znajduje sie dużo krwi. Sprawiaoną rybę płuczemy i dobrze nacieramy solą(8 łyżek),nacieramyw srodku i na zewnatrz.Odstawiamy na 24 godziny.Po tym czasie rybę płuczemy i osuszamy. Rybe albo kładziemy w wedzarce,albo zaczepiamy na kawałku sznurku robiąć dziurę w głowie ryby.
  • Rybę wedzimy ok.3.5 godziny wtemp 50-60st,(temperaturę sprawadzamy za pomocą specjalnego termometru do wedzarni).,po tym czasie 20 minut wedzimy w temp.80-90 st.Do wedzenia uzywamy drzewa olchowego lub owocowego,jesli chcemy miec rybkę o złotym kolorku uzywamy drzewa bukowego. Po uwędzeniue sie rybywyciagamy ja z wedzarki,wieszamy zeby ściekła tłuszcz,aż ryba wystygnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne