Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie.

Ocena:

4.49 (198)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Taką wątróbkę zjada nawet moja córka,która ogólnie wątróbki nie cierpi .

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka bazylii
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 250g śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól,
  • pieprz
  • mleko do moczenia wątróbki
  • 1/2 kostki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 Kostka do smaku warzywna Winiary

Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wątróbkę najlepiej rano wypłukać, osączyć , zalać mlekiem tak,żeby była przykryta.Odstawić na kilka godzin.Pieczarki umyć,osuszyć,pokroić na ćwiartki.Masło (połowę podanej ilości),roztopić na patelni,wrzucić pieczarki ,posypać ziołami prowansalskimi,posolić i troszkę opieprzyć.Rozkruszyć kostkę do smaku warzywną Winiary.Poddusić.Łyżką cedzakową zdjąć z patelni,przykryć. Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na połówki.Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzać pozostałe masło,wlać olej i rozgrzać .Wrzucić wątróbkę i cebule, dusić aż cebula się zeszkli .Mleko roztrzepać z mąką i musztardą i wlać do wątróbki. Posypać bazylią i ew. doprawić do smaku.Dusić pod przykryciem ok.10 minut, co pewien czas mieszając.Pod koniec wrzucić pieczarki,zagotować.Wlać śmietanę kremówkę i mocno podgrzać,ale nie gotować. Ja podaję tak przygotowaną wątróbkę z ryżem lub ugniecionymi ziemniakami i surówką,ew. ogórkiem kiszonym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne