Warkocz z ciasta francuskiego

Ocena:

4.5 (191)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Warkocz z ciasta francuskiego to szybkie i proste danie, które można przygotować w kilka chwil. Ciasto francuskie to także uniwersalny składnik do wielu potraw. Jedną z popularniejszych przystawek to kurczak w cieście francuskim. Można go doprawić ulubionymi ziołami lub mascarpone. Zobaczcie, jak wykonać wyjątkową przystawkę na każdą imprezę. 

Składniki:

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • filet z kurczaka  300 g

  • feta  270 g

  • szalotka  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • tymianek  3 g

  • płatki chili  3 g

  • passata pomidorowa  10 ml

Warkocz z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kurczaka: Filet z kurczaka należy podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w piórka szalotkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz na koniec doprawić tymiankiem.
     

    filet z kurczaka
  • Krok 2:

    Przygotowanie ciasta francuskiego: Ciasto trzeba rozłożyć i naciąć środek trzeba posmarować przecierem pomidorowym i ułożyć na nim mięso. Następnie dodać po kawałku sera i zawinąć warkocz. Potem wierzch ciasta trzeba posmarować wodą lub rozmąconym jajkiem z wodą.
     

    Surowe ciasto francuskie
  • Krok 3:

    Pieczenie ciasta francuskiego: Warkocz trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 35 minut. Danie jest gotowe, gdy warkocz się zarumieni. 

    Warkocz z ciasta francuskiego

Porady

  • Jednym z najpopularniejszych dań tego typu jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem, które dodatkowo są posypane jeszcze żółtym serem. Na cieście można też rozsmarować nasz ulubiony sos, na przykład pomidorowy albo czosnkowy.
  • Bardzo często podstawą farszu w warkoczu z ciasta francuskiego jest również szpinak, który już sam w sobie stanowi idealne wypełnienie takiej przekąski. Wystarczy odpowiednio przyprawić go czosnkiem, solą i pieprzem, aby smakował wyśmienicie. Do szpinaku możemy jednak dodać również suszone pomidory, pieczarki, łososia albo smażonego kurczaka. Świetnym dodatkiem są też wszelkiego rodzaju sery, takie jak feta albo ser kozi
  • Jak podawać warkocz z ciasta francuskiego? Warkocz z ciasta francuskiego piecze się bardzo szybko. Zwykle wystarczy maksymalnie 20-25 minut, aby był gotowy do zjedzenia. Można go podawać na ciepło w formie dania obiadowego, ale warkocz stanowi też idealną przekąskę na wszelkiego typu imprezy.
  • Smakuje on równie dobrze (jeśli nie lepiej) na zimno, najlepiej z dodatkiem wyrazistego sosu. Dobrze sprawdza się w tym przypadku sos czosnkowy albo tzatziki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zalety ciasta francuskiego

Coraz więcej osób docenia zalety ciasta francuskiego, które obecnie możemy kupić w każdym większym sklepie lub markecie spożywczym. Produkt ten ma tak wiele różnorodnych zastosowań, że chętnie jest stosowany zarówno przez bardziej doświadczonych kucharzy, jak i zupełnych amatorów. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego możemy zaoszczędzić w kuchni mnóstwo cennego czasu. I co najważniejsze powstające na jego bazie dania i przekąski są po prostu pyszne, dlatego docenia je praktycznie każdy.

Jak powstaje warkocz z ciasta francuskiego?

Jednym z niezwykle efektownie wyglądających dań jest z pewnością warkocz z ciasta francuskiego. Powstaje on poprzez nacinanie dwóch dłuższych boków ciasta w paski, które następnie są naprzemiennie zaplatane na środku, w miejscu, gdzie znajduje się farsz. A może on powstać z najróżniejszych składników. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne