Naked cake

Ocena:

4.51 (188)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Naked cake to minimalistyczna i pełna uroku alternatywa dla tradycyjnego tortu. Cytrynowe blaty przełożone waniliowym kremem z bitej śmietany i mascarpone smakują obłędnie. Tort bez tynkowania jest również wdzięczną bazą do dekoracji w dowolnym motywie. Pasuje zarówno na domowe uroczystości, jak i na szykowne wesela w stylu boho. Każdy blat na naked cake przygotowujemy i pieczemy osobno.

Składniki:

  • mąka tortowa  405 g

  • mąka ziemniaczana  105 g

  • soda oczyszczona  9 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • cukier drobny  450 g

  • maślanka  300 ml

  • olej rzepakowy  165 g

  • jajka  3 szt.

  • napój gazowany cytrynowy  300 ml

  • cytryna  0.5 szt.

  • woda  100 ml

  • cukier  50 g

  • wanilia  1 szt.

  • śmietana kremówka  350 ml

  • cukier puder  100 g

  • mascarpone  400 g

  • owoce leśne  400 g

Naked cake - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki sypkie na blat do naked cake: do miski przesiewamy 135 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 3 g sody i 2 g proszku do pieczenia. Dodajemy 150 g drobnego cukru i mieszamy.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki na blat: w drugiej misce na niskich obrotach miksujemy 100 ml maślanki, 55 ml oleju i 1 jajko. Stopniowo dodajemy składniki sypkie i 100 ml napoju gazowanego o cytrynowym smaku.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie pieczenia, w ten sam sposób przygotowujemy drugi, a potem trzeci blat.

  • Krok 5:

    Poncz: wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z letnią wodą i cukrem. Ponczem nasączamy każdy z blatów.

  • Krok 6:

    Krem waniliowy: laskę wanilii kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy ziarenka. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, a gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy cukier puder, mascarpone i ziarenka wanilii. Miksujemy przez 5–7 min na sztywny krem.

  • Krok 7:

    Przekładanie tortu: na każdy blat nasączony ponczem nakładamy porcję kremu. Delikatnie wyrównujemy krem z boków ciasta, pozostawiając widoczne blaty.

  • Krok 8:

    Owoce: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Układamy fantazyjnie na wierzchu tortu.

Porady

  • Składniki na blaty do naked cake powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciasta można dodać Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowym.
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej intensywny, cytrynowy aromat, to do masy na ciasto możemy dodać startą skórkę z cytryny.
  • Możemy upiec także jeden wyższy biszkopt z klasycznego przepisu, a następnie podzielić go na trzy blaty. Jednak w przypadku naked cake ładniej wyglądają równe blaty upieczone osobno.
  • Do dekoracji sprawdzą się truskawki, owoce leśne, czerwona porzeczka lub winogrona. Możemy dodać także liście świeżej mięty lub jadalne kwiaty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Propozycje kremów do naked cake

Naked cake możemy przełożyć dowolnym kremem do tortu. Najbardziej popularne są:

  • krem budyniowy – przestudzony domowy budyń waniliowy ucieramy z zimnym masłem,
  • krem czekoladowy – prostym sposobem na jego przygotowanie jest zmieszanie kremu z bitej śmietany i serka mascarpone z ganache czekoladowym,
  • krem kajmakowy – do bitej śmietany i serka dodajemy kajmak zrobiony z mleka skondensowanego lub zwykłego mleka i cukru (dulce de leche),
  • krem z kawałkami owoców – do kremu waniliowego dodajemy pokrojone na kawałki owoce, jak w przepisie na tort owocowy,
  • krem truskawkowy, malinowy lub jagodowy – wybrane owoce blendujemy, a następnie miksujemy z kremem budyniowym lub śmietanowym.

Do przełożenia ciasta sprawdzi się także mus owocowy o gęstej konsystencji. Aby taką uzyskać miksujemy wybrane owoce (np. mango, truskawki lub maliny) z cukrem pudrem, podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy ok. 15 g mąki ziemniaczanej, którą wcześniej mieszamy w 50 ml zimnej wody.

Tort bez tynkowania – różne pomysły na dekorację

Do dekoracji naked cake, poza świeżymi owocami, możemy wykorzystać:

  • jadalne kwiaty – bratki, begonie, aksamitki, chryzantemy, floksy, goździki, nasturcję, lawendę lub pelargonię,
  • minibezy w różnych kolorach,
  • makaroniki – można je zrobić samodzielnie zgodnie z przepisem na makaroniki pistacjowe i karmelowe. W dobrych cukierniach są dostępne w wielu różnych kolorach i smakach.

Naked cake na wesele

Biszkopt cytrynowy przekładany kremem śmietanowym z mascarpone to ostatnio popularny wybór na tort weselny. Minimalistyczny, goły tort okazuje się wdzięczną bazą do dekoracji ślubnej i wyjątkowo dobrze prezentuje się na fotografiach.

Blaty na tort weselny pieczemy po trzy sztuki w 2 lub 3 tortownicach różnej wielkości – tak, aby w efekcie końcowym wyszło nam dwu– lub trzypiętrowe ciasto.

Decydując się na samodzielny wypiek tortu weselnego, zadbajmy o odpowiednio dużo miejsca w lodówce (do przechowywania) i bezpieczne warunki do transportu ciasta.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne