Wafle z masą krówkową

Ocena:

4.39 (175)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wafle z masą krówkową to prosty i pyszny sposób na szybki deser. Można je przyrządzić na ostatnią chwilę przed świętami, przyjściem gości lub leniwym, niedzielnym popołudniem. Wystarczy przełożyć suche wafle gotowym kajmakiem i już za godzinę można cieszyć się słodką i chrupiącą przekąską. Przepis na wafle z masą krówkową powinien znaleźć się w każdej domowej książce kucharskiej. 

Składniki:

  • masło  100 g

  • masa krówkowa  400 g

  • wafle  160 g

Wafle z masą krówkową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno osiągnąć temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je ucierać. Puszkę z masą krówkową otwieramy i wstawiamy do naczynia z gorącą wodą. Mieszamy kajmak, żeby stał się płynny.  

  • Krok 2:

    Masa krówkowa: masło ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy kajmak i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 3:

    Przekładanie wafli: kolejne warstwy przekładamy masą krówkową. Nie powinno być jej zbyt dużo, bo wafelki za bardzo rozmiękną, ale nie możemy też nałożyć jej za mało, ponieważ wtedy warstwy się nie skleją. Upewniamy się, że wypełniliśmy wszystkie zagłębienia w waflach. Wierzch pozostawiamy suchy.  

  • Krok 4:

    Chłodzenie: wafle z masą krówkową zabezpieczamy folią spożywczą i obciążamy. Możemy przycisnąć je deską do krojenia i dodatkowo ułożyć na niej coś ciężkiego, na przykład książkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. 

  • Krok 5:

    Krojenie wafli: dzielimy je na porcje w kształcie kwadratów lub rombów za pomocą noża do chleba lub z długim ostrzem. Przytrzymujemy wafle płaską dłonią, żeby nie rozklejały się podczas krojenia.  

Porady

  • Wafle z masą krówkową najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze przesiąkną kajmakowym aromatem. Jeśli będę obciążone dłużej niż godzinę, będziemy mieli pewność, że są dobrze sklejone.  
  • Pokrojone wafle z masą kajmakową możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tygodnia.   
  • Jeśli chcemy zaangażować dzieci w proces tworzenia słodkiej przekąski, możemy pobawić się kształtami wafelków. Użyjmy w tym celu metalowej wycinarki cukierniczej. 
  • Masa krówkowa do wafli to produkt, który można z łatwością kupić w sklepie. Warto jednak przyrządzić własny kajmak z mleka skondensowanego. Puszkę gotujemy w wodzie, na małym ogniu, przez około 2–3 godziny. Dzięki temu mleko karmelizuje się i uzyskujemy masę krówkową. Jest to jednak o wiele bardziej pracochłonny proces, a zrobienie wafli z gotowego produktu zajmuje nie więcej niż 20 minut.  
  • Wafle z masą krówkową można wzbogacić poprzez dodanie do kajmaku drobno posiekanych orzechów i bakalii, takich jak wiórki kokosowe lub orzechy laskowe. 
  • Przygotowując masę do wafli, możemy całkowicie pominąć masło. Wystarczy, że przełożymy warstwy lekko rozpuszczonym kajmakiem. Dodatek tłuszczu sprawia jednak, że masa ma odpowiednią, kremową konsystencję  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wafle z masą krówkową i warstwą owocową 

Wafelek z masą krówkową to przekąska, która niektórym może się wydawać zbyt słodka. Istnieją jednak pewne sposoby, żeby przełamać jej mocno karmelowy smak. Spróbujmy przygotować:  

  • Wafle z masą krówkową i galaretką – wybieramy dowolną, ulubioną galaretkę owocową. Rozpuszczamy ją według przepisu na opakowaniu i studzimy, a następnie dodajemy do masy kajmakowej. Kiedy zacznie zastygać, przekładamy nią wafle. 
  • Wafel przekładany masą krówkową i pianką z galaretki – rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę owocową ubijamy ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Dzięki temu powstaje delikatna, kwaskowa pianka, którą możemy przełożyć wafle.  
  • Wafle z masą kajmakową i dżemem – warto użyć powideł lub dżemu, które z powodzeniem przełamią słodycz, takich jak dżem z czarnej porzeczki lub dżem z mirabelek.   

Wafle z masą kajmakową i inne przekładańce bez pieczenia  

Przepis na wafle z masą krówkową jest bardzo prosty i można go szybko przygotować. Sprawdzi się zarówno jako przekąska do popołudniowej kawy, jak i ozdoba świątecznego stołu. Wafle możemy przełożyć właściwie dowolną masą, według gustu. Popularne przepisy to: 

  • Pischinger – to słynny wiedeński torcik z wafli, który tradycyjnie przekłada się masą czekoladową. To świetna propozycja na deser na święta w ostatniej chwili lub gdy przyjdą do nas niespodziewani goście. 
  • Andruty z masą kakaową – bardzo podobne do pischingera, ale nie mają na wierzchu polewy czekoladowej. Masę najczęściej przyrządza się na bazie mleka w proszku. 
  • Ciasto knoppers – to łatwy i smaczny deser bez pieczenia, który przypomina popularny śniadaniowy batonik. Herbatniki przełożone są czekoladową warstwą z dodatkiem orzechów laskowych i mleczną masą. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne