Ciasto usta Adama

Ocena:

4.44 (190)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto usta Adama, niektórym znane jako kocie oczy, zaskakuje nietypowym wyglądem i zachwyca kremową konsystencją. Czekoladowy spód kryje w sobie biszkopciki przełożone powidłami śliwkowymi, a na jego wierzchu spoczywa aksamitna masa budyniowa. Deser zdobi prosta polewa kakaowa. Warto podawać go po solidnym schłodzeniu. Sprawdźcie, jak zrobić usta Adama – ciasto, którego nie da się zapomnieć. Przyda się na specjalne okazje – przyjęcie urodzinowe lub świąteczną ucztę. 

Składniki:

  • biszkopty  300 g

  • jajka  6 szt.

  • powidła śliwkowe  200 g

  • masło  545 g

  • kakao  65 g

  • cukier  210 g

  • woda  75 ml

  • mąka pszenna  230 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • budyń śmietankowy  80 g

  • mleko  850 ml

  • śmietana 18%  75 g

Ciasto usta adama - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy z lodówki jajka i 250 g masła. Odkładamy je na blat kuchenny, żeby zyskały temperaturę pokojową. Umieszczamy w rondelku 250 g masła, 35 g kakao, 100 g cukru i 75 ml wody. Podgrzewamy składniki masy. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy foremkę o wymiarach 35x24 cm papierem do pieczenia.   

  • Krok 2:

    Biszkopty: smarujemy powidłami śliwkowymi (lub innymi gęstymi przetworami owocowymi, na przykład marmoladą) po płaskiej stronie i sklejamy w pary. Układamy ciasteczka, które po zapieczeniu będą przypominać tytułowe usta Adama, na dnie przygotowanej foremki. 

  • Krok 3:

    Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy żółtka z wystudzoną mieszanką kakaową. Dodajemy suche składniki. Ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy ją z masą za pomocą szpatułki. Wylewamy ciasto na biszkopty ułożone w foremce. Pieczemy przez około 30 minut. Studzimy. Możemy je nasączyć sokiem z cytryny lub herbatą.     

  • Krok 4:

    Masa budyniowa: wlewamy 800 ml mleka do garnuszka z grubym dnem. Zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim 60 g białego cukru. Rozrabiamy śmietankowy proszek budyniowy w pozostałym mleku. Wlewamy mieszankę do garnka. Podgrzewamy krem, ciągle mieszając rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Przelewamy do płaskiego pojemnika i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na nim kożuch. Studzimy do temperatury pokojowej.     

  • Krok 5:

    Krem: ucieramy 250 g miękkiego masła, aż napuszy się i zjaśnieje. Dodajemy do niego partiami wystudzony budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Umieszczamy wystudzone ciasto z powrotem w foremce (wyłożonej świeżym pergaminem) lub rancie cukierniczym. Wykładamy na nie krem budyniowy. Rozsmarowujemy go równomiernie szpatułką. Wstawiamy deser do lodówki, żeby wierzchnia warstwa całkowicie stężała.    

  • Krok 6:

    Polewa: roztapiamy w rondelku 45 g masła. Wsypujemy 50 g cukru. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy kakao i śmietanę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, aksamitną masę. Możemy dolać także żelatynę (4 g) rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Dzięki temu polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt – nie będzie się mieszać z warstwą budyniową podczas krojenia deseru na porcje.  

  • Krok 7:

    Ciasto usta Adama: polewamy przestudzonym kremem kakaowym. Solidnie chłodzimy przed podaniem. Możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekoladowymi, cukrowa posypką lub jadalnym złotym brokatem.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne