Artur Rogalski
4.43 (191)
Ciasto usta Adama, niektórym znane jako kocie oczy, zaskakuje nietypowym wyglądem i zachwyca kremową konsystencją. Czekoladowy spód kryje w sobie biszkopciki przełożone powidłami śliwkowymi, a na jego wierzchu spoczywa aksamitna masa budyniowa. Deser zdobi prosta polewa kakaowa. Warto podawać go po solidnym schłodzeniu. Sprawdźcie, jak zrobić usta Adama – ciasto, którego nie da się zapomnieć. Przyda się na specjalne okazje – przyjęcie urodzinowe lub świąteczną ucztę.
biszkopty 300 g
jajka 6 szt.
powidła śliwkowe 200 g
masło 545 g
kakao 65 g
cukier 210 g
woda 75 ml
mąka pszenna 230 g
proszek do pieczenia 8 g
budyń śmietankowy 80 g
mleko 850 ml
śmietana 18% 75 g
Przygotowanie: wyjmujemy z lodówki jajka i 250 g masła. Odkładamy je na blat kuchenny, żeby zyskały temperaturę pokojową. Umieszczamy w rondelku 250 g masła, 35 g kakao, 100 g cukru i 75 ml wody. Podgrzewamy składniki masy. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy foremkę o wymiarach 35x24 cm papierem do pieczenia.
Biszkopty: smarujemy powidłami śliwkowymi (lub innymi gęstymi przetworami owocowymi, na przykład marmoladą) po płaskiej stronie i sklejamy w pary. Układamy ciasteczka, które po zapieczeniu będą przypominać tytułowe usta Adama, na dnie przygotowanej foremki.
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy żółtka z wystudzoną mieszanką kakaową. Dodajemy suche składniki. Ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy ją z masą za pomocą szpatułki. Wylewamy ciasto na biszkopty ułożone w foremce. Pieczemy przez około 30 minut. Studzimy. Możemy je nasączyć sokiem z cytryny lub herbatą.
Masa budyniowa: wlewamy 800 ml mleka do garnuszka z grubym dnem. Zagotowujemy. Rozpuszczamy w nim 60 g białego cukru. Rozrabiamy śmietankowy proszek budyniowy w pozostałym mleku. Wlewamy mieszankę do garnka. Podgrzewamy krem, ciągle mieszając rózgą kuchenną, aż zgęstnieje. Przelewamy do płaskiego pojemnika i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na nim kożuch. Studzimy do temperatury pokojowej.
Krem: ucieramy 250 g miękkiego masła, aż napuszy się i zjaśnieje. Dodajemy do niego partiami wystudzony budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Umieszczamy wystudzone ciasto z powrotem w foremce (wyłożonej świeżym pergaminem) lub rancie cukierniczym. Wykładamy na nie krem budyniowy. Rozsmarowujemy go równomiernie szpatułką. Wstawiamy deser do lodówki, żeby wierzchnia warstwa całkowicie stężała.
Polewa: roztapiamy w rondelku 45 g masła. Wsypujemy 50 g cukru. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy kakao i śmietanę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, aksamitną masę. Możemy dolać także żelatynę (4 g) rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Dzięki temu polewa będzie lśniąca i zachowa swój kształt – nie będzie się mieszać z warstwą budyniową podczas krojenia deseru na porcje.
Ciasto usta Adama: polewamy przestudzonym kremem kakaowym. Solidnie chłodzimy przed podaniem. Możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekoladowymi, cukrowa posypką lub jadalnym złotym brokatem.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.