4.02 (373)
Polecam udziec z indyka w sosie. Jest to bardzo smaczny i soczysty posiłek. Udziec z indyka w sosie można zagęścić łyżką mąki.
czosnek 3 ząbki
indyk 5 szt.
masło 2 łyżki stołowe
cebula 3 szt.
słodka papryka 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
mieszanka przypraw 1 szczypta
Pocięty udziec z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć skórę, posolić, natrzeć czosnkiem, papryką i przyprawą do drobiu. Odstawić na 40 min w chłodne miejsce.
Masło rozgrzać na patelni, ułożyć udziec z indyka, obsmażyć na złoty kolor na obie strony. Wyłożyć na talerz.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym tłuszczu co się smażyły udźce. Przełożyć mięso znów na patelnie, podlać szklanką wody, dodać resztę przypraw do smaku, dusić do miękkości.
Porady
W przepisie użyto mieszanki przypraw do drobiu.