Tort oreo

Ocena:

4.31 (208)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort oreo doskonale sprawdza się na każdą rodzinną uroczystość. Ozdobiony kremem z bitej śmietany i popularnymi ciasteczkami wygląda efektownie, a przy tym rewelacyjnie smakuje. To zasługa dobrze skomponowanych składników – nasączony ponczem biszkopt kakaowy przełożony jest kremem oreo i frużeliną malinową. Owocowy dodatek sprawia, że tort z ciasteczkami oreo jest ciekawy i wyrazisty w smaku.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • cukier drobny  200 g

  • mąka pszenna  120 g

  • kakao  90 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • olej rzepakowy  75 ml

  • ciastka czekoladowe  260 g

  • śmietana 36%  1400 ml

  • cukier puder  45 g

  • mascarpone  500 g

  • maliny  150 g

  • cukier  30 g

  • woda  50 ml

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • kawa  150 ml

Tort oreo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 170°C, wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.

  • Krok 2:

    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i olej. Mieszamy składniki mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy je z mokrymi przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na ciasto przelewamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Krem oreo: ciasteczka kruszymy w malakserze na drobny pył (zostawiamy 10 szt. do dekoracji). W dużej i suchej misce ubijamy śmietanę, a gdy jest już gęsta, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce serek mascarpone. Część kremu (ok. ¼) przekładamy do innego naczynia (do dekoracji). Pozostały – mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Gotowe kremy wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

  • Krok 5:

    Frużelina malinowa: w rondelku podgrzewamy maliny z cukrem, a w osobnym naczyniu mieszamy zimną wodę z mąką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, dodajemy do nich rozmieszaną skrobię. Energicznie łączymy składniki do uzyskania gęstej masy.

  • Krok 6:

    Nasączanie blatów: biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy ostudzoną kawą.

  • Krok 7:

    Przekładanie tortu: krem z ciasteczkami oreo przekładamy do rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy na pierwszym blacie formujemy krawędź, a do środka nakładamy przestudzoną frużelinę. Pierwszą warstwę przykrywamy drugim blatem. Na nią nakładamy krem, zostawiając połowę na wierzch tortu. Ostrożnie kładziemy trzeci blat. Na koniec obkładamy kremem górę i boki ciasta.

  • Krok 8:

    Dekoracja: wyjmujemy z lodówki biały krem i nakładamy do rękawa cukierniczego. Tort oreo ozdabiamy rozetkami z kremu mascarpone i przekładamy całymi ciasteczkami.

Porady

  • Możemy także przygotować tort oreo z jasnym biszkoptem – wystarczy pominąć kakao.
  • Miska, w której ubijamy pianę z białek powinna być czysta i sucha.
  • Białka należy dokładnie oddzielić od żółtek. Jeśli o to nie zadbamy, piana może nie wyjść.
  • Blaty nasączamy z obydwu stron – przed przełożeniem kremem z jednej, a po przełożeniu – z drugiej strony.
  • Zamiast kawy możemy przygotować klasyczny poncz z wody, cukru i soku z cytryny. Doskonały będzie także z czarnej lub owocowej herbaty. Do ponczu można dodać odrobinę likieru lub rumu.
  • Składniki na krem – śmietana i serek mascarpone – powinny być mocno schłodzone.
  • Do kremu z ciasteczkami oreo świetnie pasuje nie tylko frużelina malinowa, ale także truskawkowa, dżem porzeczkowy lub konfitura z wiśni. Gotowy tort należy wstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort oreo bez pieczenia

Pyszne ciasto oreo możemy zrobić także bez pieczenia, na blacie z pokruszonych ciasteczek. Potrzebujemy ich wtedy więcej – ok. 400 g. Tak jak w podstawowym przepisie, rozdrabniamy je w malakserze, pozostawiając kilka do dekoracji. Pokruszone ciastka oreo mieszamy z roztopionym masłem (150 g). Masę rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Wkładamy do lodówki na min. 30 min.

Jeśli chcemy, aby tort oreo bez pieczenia miał dwie warstwy kremu, możemy przełożyć je całymi ciasteczkami lub połówkami, ułożonymi ciasno obok siebie. Ładny i równy kształt ciasta uzyskamy składając je w tortownicy – po schłodzeniu tortu, wystarczy zdjąć boczną ściankę.

Wegański tort oreo

Aby ciasto nie zawierało składników pochodzenia zwierzęcego, należy wykluczyć jajka i śmietanę. Wegański biszkopt można przygotować z dodatkiem mleka sojowego i octu jabłkowego. Świetnymi zamiennikami jajek są także:

  • siemię lniane – 1 łyżka nasion i 3 łyżki wody zastępują 1 jajko,
  • nasiona chia – rozmieszane z wodą w tych samych proporcjach,
  • aquafaba – czyli woda po odsączeniu ciecierzycy, 45 ml zastępuje 1 jajko,
  • mus jabłkowy lub dyniowy.

Zamiast bitej śmietany używamy gęstego mleka kokosowego (bez serka mascarpone). Powinno się rozwarstwić, jeśli włożymy je dzień wcześniej do lodówki.  

Inne pomysły na dekorację do tortu oreo

Tort oreo można udekorować w dowolny sposób, korzystając z następujących dodatków:

  • polewa czekoladowa – studzimy ją i ostrożnie pokrywamy nią wierzch ciasta. Lejąc polewę wzdłuż krawędzi, tworzymy ozdobne strużki spływające z boków ciasta,
  • wiórki czekoladowe – możemy kupić czekoladę w płatkach lub zetrzeć ją na tarce,
  • świeże owoce – np. maliny, truskawki lub borówki,
  • ciasta oreo – pokruszone lub w całości, inne wafelki, pralinki, makaroniki,
  • liście mięty – najlepiej dodać je tuż przed podaniem tortu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne