Tort czekoladowo-śmietanowy

Ocena:

4.42 (150)

  • 30 min.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godz. 30 min.
Porcja: 480 kcal

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
  • tabliczka białej czekolady
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 dag truskawek
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • kostka masła
  • 20 dag truskawek

Tort czekoladowo-śmietanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dalej ucierać wbijając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać.
  • Nałożyć do przygotowanej małej tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 C.
  • Krem: czekoladę połamać na kawałki i razem z połową śmietany stopić. Wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z zimną białą czekoladą.
  • Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć kremem i truskawkami. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Dekoracja: czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem stopić. Wystudzić, zmiksować z miękkim masłem. Czekoladowym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
  • Ozdobić truskawkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne