Stock Adobe
4.48 (203)
Tarta ze szpinakiem i fetą to fantastyczny wytrawny wypiek na kruchym cieście. Nie zawiera mięsa i jest uniwersalna – można jeść ją o każdej porze dnia, a także zabrać na posiłek do pracy. Kremowy farsz zawiera zdrowe liście, sporo czosnku i miękki serek. Wzbogacenie dania nie jest żadnym wyzwaniem – do nadzienia pasują przeróżne dodatki, takie jak pieczarki i suszone pomidory. Zobaczcie, jak powstaje tarta ze szpinakiem. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco.
mąka pszenna 200 g
masło 115 g
żółtko 1 szt.
śmietana 18% 25 g
szpinak 500 g
sól 2 szczypty
jajka 1 szt.
feta 180 g
czosnek 3 ząbki
śmietana 30% 80 ml
Przesypujemy mąkę ze szczyptą soli na blat lub stolnicę. Dodajemy 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Rozcieramy składniki palcami na kruszonkę. Łączymy z żółtkiem i śmietaną 18%. Krótko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy ułatwić sobie pracę, używając miksera z hakiem.
Rozwałkowujemy kruche ciasto. Żeby nie kleiło się do rąk i blatu, dobrze jest umieścić je między dwoma arkuszami pergaminu lub płatami folii spożywczej. Otrzymanym plackiem wykładamy dno i ranty foremki do tarty o średnicy około 25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawiamy spód do tarty na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół). Czekamy około 10 minut, aż kruche ciasto stwardnieje i zacznie się rumienić. Niezawodnym sposobem na idealne ranty jest tzw. blind baking, czyli technika kulinarna, która polega na upieczeniu spodu z obciążeniem w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub grochu. Dzięki temu ciasto nie skurczy się i zachowa swój kształt.
W trakcie podpiekania spodu przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy około 15 g masła na patelni. Wrzucamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy uwolni aromat, dodajemy umyty szpinak baby. Możemy też wykorzystać mrożony produkt (całe liście, nierozdrobnione). Czekamy, aż warzywo skurczy się i odparuje. Dodajemy szczyptę soli oraz jajko i śmietankę. Możemy też dorzucić odrobinę gałki muszkatołowej lub ulubionych, posiekanych lub suszonych ziół. Mieszamy.
Wlewamy masę ze szpinakiem do podpieczonego spodu. Rozkruszamy fetę w palcach i równomiernie posypujemy nią wierzch tarty. Możemy też wykorzystać miękki kozi ser lub plastry camemberta. Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut. W tym czasie środek się zetnie, a ranty się zarumienią.
Tarta ze szpinakiem i fetą najlepiej smakuje na gorąco. Możemy udekorować ją przed podaniem bazylią, natką pietruszki lub kolendrą i młotkowanym kolorowym pieprzem. Pokrójmy ją w trójkąciki i podajmy z mieszanką sałat lub prostą surówką, na przykład z marchewki.
Porady
- Tarta ze szpinaku dobrze się przechowuje. Świetnie smakuje po schłodzeniu i można ją odgrzewać w piekarniku przez następne 3 dni. Da się ją również zamrozić. Najlepiej włożyć ją najpierw do szuflady bez przykrycia, a kiedy stwardnieje, owinąć folią spożywczą i ponownie wstawić do zamrażarki.
- Tym, którzy nie przepadają za kruchym ciastem i chętnie skróciliby czas przygotowania dania, na pewno przypadnie do gustu tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Robi się ją błyskawicznie. Takiego spodu nie trzeba podpiekać – wystarczy wyłożyć nim formę, przykryć farszem i piec przez około 20 minut w temperaturze 190°C.
- Do nadzienia zamiast śmietany kremówki można dodać serek mascarpone lub kremową ricottę.
- Krucha tarta szpinakowa będzie równie smaczna w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (130 g), kukurydzianej (60 g) i ziemniaczanej (30 g). Równie dobrze sprawdzi się w tym celu gotowy mix do wypieków oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.
Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta to pyszne i nieskomplikowane danie. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Choć nawet w podstawowej wersji (ze śmietanką, jajkiem i przyprawami) smakuje naprawdę dobrze, to warto pokusić się o różne dodatkowe składniki, zarówno roślinne, jak i mięsne. Które z nich wybrać? Możliwości jest sporo. Podajemy niektóre z nich:
Prosty przepis na tartę ze szpinakiem da się jeszcze urozmaicić odpowiednim sosem, niezależnie od tego, czy podajemy ją na zimno czy na gorąco. Można wykorzystać na przykład:
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.