Tarta z zielonym groszkiem

Ocena:

4.48 (165)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
Przepis na wegetariańską tartę z zielonym groszkiem.

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 3 jajka
  • cebula
  • 1 i 1/2 kg groszku
  • tłuszcz do formy
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • starta gałka muszkatołowa
  • 10 dag sera gouda
  • łyżeczka soli
  • pieprz

Tarta z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę posiekać z 10 dag tłuszczu. Zagnieść z jajkiem, połową łyżeczki soli i 2 łyżkami wody. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać groszek, dusić około 3 minut, przyprawić.
  • Formę do tarty nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę. Wyłożyć groszek, polać śmietaną roztrzepaną z pozostałymi jajkami i przyprawioną solą, pieprzem oraz gałką. Piec 50 minut w temperaturze 200˚C. 20 minut przed końcem pieczenia posypać tartę serem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne