Tarta tatin z szalotkami

Ocena:

4.45 (146)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tarta tatin zwykle występuje w wersji słodkiej. Tym razem jednak zamiast na deser podajemy ją na kolację. Z szalotkami i słodką papryką smakuje po prostu wspaniale.

Składniki:

  • ciasto francuskie  300 g

  • pieprz kajeński (mielony)  5 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • szalotka  400 g

  • cukier puder  50 g

  • cynamon  2 g

  • słodka papryka  2 g

  • goździki  2 szt.

  • ocet sherry  60 ml

  • masło  15 g

  • tymianek  0.25 pęczka

Tarta tatin z szalotkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto posypujemy pieprzem cayenne. Jeżeli ciasto nie jest okrągłe, wycinamy koło o śr. ok. 26 cm. Oliwę podgrzewamy w patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, wkładamy połówki szalotek przecięciem do dołu i smażymy 4–5 min, aż zaczną się karmelizować. Dodajemy cukier, przyprawy i wlewamy ocet, gotujemy ok. 10 min, regularnie obracając szalotki.

  • Krok 2:

    Gdy będą już miękkie, a z cukru i octu powstanie syrop, dodajemy masło i tymianek. Układamy szalotki starannie, przecięciem do dołu, lekko studzimy. Krążek ciasta kładziemy na szalotkach, chowając wystające brzegi do środka patelni, kilkakrotnie nakłuwamy nożem, aby para mogła się wydostawać.

  • Krok 3:

    Pieczemy ok. 25 min, aż urośnie i pięknie się zrumieni. Studzimy przez 5–10 min, a następnie wykładamy tartę na talerz, ostrożnie odwracając ją do góry nogami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Jeśli uważamy, że tarta nie wyjdzie łatwo, zanim spróbujemy ją przerzucić, postawmy patelnię na płycie kuchennej na 5 min, aby ponownie stopić wszystkie cukry, i poruszajmy nią delikatnie.

Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne