Tarta rustykalna

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tarta rustykalna (inaczej galette) to okrągły, chrupiący placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach. Do jej przyrządzenia nie jest potrzebna foremka do ciasta. Najczęściej zapieka się ją z owocami, ale można także stworzyć z niej wytrawne danie. Przyrządzona przez nas tarta rustykalna z jabłkami ma rumiane ranty, delikatnie chrupie i pieści podniebienie cynamonowym aromatem. 

Składniki:

  • mąka pszenna  185 g

  • masło  145 g

  • cukier puder  20 g

  • sól  3 g

  • woda  25 ml

  • jabłka  500 g

  • cukier  60 g

  • cynamon  3 g

Tarta rustykalna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 200°C, tryb góra-dół. Blachę, na której będzie się piekła tarta rustykalna, wykładamy pergaminem. 

  • Krok 2:

    Ciasto kruche: 170 g mąki przesiewamy na stolnicę z cukrem pudrem i solą. 125 g zimnego masła kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita, zwarta kula. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. 

  • Krok 3:

    Jabłka: obieramy, przekrajamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w grube plastry. Oprószamy je cynamonem i cukrem (40 g). 

  • Krok 4:

    Formowanie tarty: schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy na krążek o średnicy około 35 cm. Przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy go pozostałą mąką (15 g) i cukrem (20 g). Układamy na nim plasterki jabłka, zostawiając kilkucentymetrowy margines przeznaczony na ranty. Pozostałe masło (20 g) roztapiamy w rondelku i polewamy nim owoce. Zawijamy brzegi ciasta.  

  • Krok 5:

    Pieczenie: wstawiamy tartę z jabłkami do piekarnika na 40 minut. Poznamy, że jest gotowa, kiedy ładnie się zarumieni.  

Porady

  • Ciasto kruche możemy przyrządzić za pomocą malaksera. Kiedy rozetrzemy w nim masło z suchymi składnikami i odrobiną wody, potem wystarczy je tylko lekko zagnieść w zwartą kulę. Możemy także użyć miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta.   
  • Tarta będzie miała rustykalny wygląd, jeśli nie będziemy się bardzo starać, zawijając brzegi ciasta. Cały jej urok polega na tym, że ma nieregularny kształt. Możemy także zrobić spód na bazie mąki razowej i brązowego cukru, a także dodać do niego szczyptę cynamonu. Dzięki temu ranty będą miały charakterystyczny, lekko brunatny kolor. 
  • Tarta rustykalna z jabłkami pięknie się prezentuje ozdobiona świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika możemy ją posmarować dżemem morelowym, żeby plasterki owoców zyskały lśniącą glazurę. Porcję tarty warto podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 
  • Jakie przyprawy możemy wykorzystać, żeby tarta rustykalna była jeszcze lepsza? Przede wszystkim aromat nadaje ciastu cynamon. Warto jednak rozważyć dodanie do jabłek goździków, imbiru, kardamonu lub esencji waniliowej
  • Do przyrządzenia tego prostego jabłecznika możemy wykorzystać różne odmiany owoców, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Najlepiej sprawdzi się szara reneta, która zachowuje swoją strukturę po obróbce termicznej i jej kawałki będą wyczuwalne w cieście. Ma lekko kwaskowy smak, który doskonale komponuje się z cynamonem.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta rustykalna – inne owoce i dodatki 

Rustykalna tarta z jabłkami to tylko jeden z pomysłów na to proste ciasto, do którego nie potrzebujemy nawet foremki. Wszelkie desery w stylu szarlotki są szczególnie uwielbiane w naszym kraju niezliczonych sadów, ale polecamy także wypróbowanie innych wypieków, takich jak: 

  • tarta rustykalna z rabarbarem – cudowny, sezonowy deser, który wyróżnia się kwaskowym smakiem. Rabarbar często idzie w parze z truskawkami, co czyni z tarty klasyczny majowy wypiek.  
  • tarta rustykalna ze śliwkami i jabłkiem – jesienna propozycja, w której plasterki obu owoców układamy na przemian na kruchym cieście. Możemy posypać je cynamonem lub innymi przyprawami korzennymi i świeżym imbirem. 
  • galette z borówkami – to coś dla miłośników leśnych owoców. Można je zamienić na maliny, porzeczki, jeżyny lub agrest. 

Tarta rustykalna z owocami to nieskomplikowany wypiek, który nie potrzebuje wielu dodatków. Mamy rozkoszować się naturalnym smakiem sezonowych składników. Mimo to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy urozmaicili ją chrupiącymi lub aromatycznymi dodatkami. Możemy posypać tartę płatkami migdałów, orzechami włoskimi, startą skórką pomarańczy lub płatkami róż.   

Tarta rustykalna wytrawna 

Ciasto na słono to popularna przekąska na przyjęcia. Jeśli nie mamy ochoty przyrządzać perfekcyjnego quiche lorraine w formie do tarty, możemy zachwycić gości wytrawnym wypiekiem o nieregularnych brzegach. Słone nadzienie zależy wyłącznie od naszej fantazji. Wytrawna tarta rustykalna może mieć farsz z niebieskiego sera pleśniowego, orzechów włoskich i gruszki. Popularne wypełnienie stanowią pieczarki z karmelizowaną cebulką. A może warto przyrządzić wiosenne galette ze szparagami?   

Inne pomysły na kruchy jabłecznik 

Plastry jabłek ułożone na kruchym cieście to świetny pomysł na prosty deser uwielbiany przez wszystkich. Taki jabłecznik możemy przyrządzić w formie rustykalnej tarty, której urok tkwi w nieregularnym kształcie, lub innych wypieków, takich jak:  

  • tarta tatin – tradycyjna, francuska, odwrócona tarta z nadzieniem ze skarmelizowanych jabłek. Technicznie nieco trudniejsza do wykonania niż galette. Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany. 
  • tarta jabłkowa z karmelem – podstawę stanowi standardowe kruche ciasto, ale sekretny składnik, który nadaje deserowi niezwykły charakter, to solony karmel. To połączenie smaków zachwyca swoją wyrafinowaną prostotą.  
  • tarta z jabłkami i kruszonką – klasyczny jabłecznik wykończony rumianymi, chrupiącymi drobinkami kruchego ciasta i posypany cukrem pudrem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne