Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (179)
Wszyscy wiemy, że połączenie szparagów i łososia zawsze się sprawdza i jest przepyszne. Z łososia przygotowaliśmy aksamitny krem, na którym ułożyliśmy usmażone szparagi.
łosoś wędzony 100 g
jajka 1 szt.
parmezan 80 g
limonka 15 ml
wasabi 5 g
szparagi 1 szt.
bazylia 0.5 pęczka
Crème fraîche 125 g
panko 125 g
olej 30 ml
Śmietanę miksujemy z sokiem z limonki, łososiem i wasabi. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce. Jajko rozbijamy widelcem, panko mieszamy z parmezanem. Szparagi zanurzamy w jajku, a potem w panko z parmezanem.
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Wkładamy szparagi i smażymy ze wszystkich stron przez 1–2 min, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Osączamy na ręczniku kuchennym. Na kremie z łososia rozkładamy panierowane szparagi, posypujemy posiekaną bazylią.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady
Zobacz też: jak prawidłowo gotować szparagi?