Szpajza

Ocena:

4.51 (188)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Szpajza to śląski deser, który w smaku przypomina dobrze znaną kremowo-budyniową piankę oblaną polewą czekoladową. Szpajza śląska to wyjątkowy przysmak, który może być wykonany z czekoladą, kakao albo sokiem cytrynowym. Należy zwrócić uwagę, że szpajza przygotowywana jest na bazie żelatyny i alkoholu. Szpajza po polsku to deser przypominający popularną we Włoszech panna cottę. W Polsce szpajza jako deser tworzona jest na bazie ubitych z cukrem żółtek, które przypominają prosty kogel-mogel. Szpajza czekoladowa z alkoholem to także sposób na podwieczorek w rodzinnym gronie. Zdecydowanie wśród dorosłych znajomych szpajza śląska będzie hitem spotkania. Szpajza z bakaliami to także świetne urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Oto prosty przepis na śląski deser szpajza.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  5 łyżek stołowych

  • żelatyna  5 łyżeczek

  • wódka  100 ml

  • kakao  2 łyżki stołowe

  • orzechy  1 łyżka stołowa

  • rodzynki  1 łyżka stołowa

  • migdały  1 łyżka stołowa

Szpajza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początek należy utrzeć białka z pięciu jajek, następnie do utartych białek trzeba dodać pięć łyżek cukru i dalej ucierać. Potem nadchodzi czas, aby dodać pięć żółtek i dalej ucierać. Do tak utartej masy jajecznej przypominającej kogel- mogel wlewamy żelatynę rozpuszczoną w szklance wody. Masę należy ucierać jeszcze przez chwilę (żelatyna musi być ostudzona).

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Do masy na deser szpajza dodajemy rozpuszczone w 100 ml wódki dwie łyżki kakao i całość dobrze mieszamy. Do masy na śląski deser dodajemy jeszcze rodzynki, kawałki orzechów i migdałów. Masę wylewamy do półmiska i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Szpajza jest gotowa do podania.

    kakao-iStock- (1)

Porady

Poza deserem, jakim jest szpajza czekoladowa, można przygotować przepis na przysmak, jakim jest szpajza cytrynowa. W szczególności szpajza cytrynowa popularna jest w nadmorskich rejonach Polski. Świetnie smakuje szpajza owocowa z sezonowymi owocami oraz szpajza z bakaliami. Warto tutaj sięgać po rodzynki, po suszoną żurawinę, po posiekane orzechy np.: orzechy laskowe, orzechy włoskie czy też posiekane migdały. Warto pamiętać, że szpajza świetnie smakuje z wiśniami np.: z kompotu. To świetne połączenie smaku czekoladowego i cierpkich owoców. Szpajza śląska będzie pięknie wyglądać, gdy ułożymy ją warstwowo w pucharkach, szklankach albo nawet kieliszkach.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne