Szarlotka alpejska / fot. Stockfood
4.48 (188)
Szarlotka alpejska ciasto to wspaniały deser do filiżanki kawy lub herbaty. Lekko kwaskowa warstwa jabłek, mięciutki biszkopt i delikatny krem tworzą przepyszną całość. Ciasto robi się szybko, jest świetne zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Warto je przygotować, bo to ciekawsza wersja klasycznego polskiego jabłecznika. Szarlotka alpejska smakuje naprawdę wspaniale. Sprawdźcie przepis na szarlotkę alpejską!
jajka 6 szt.
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka stołowa
śmietana 36% 1 l
cukier puder 10 łyżek stołowych
żelatyna 7 łyżek stołowych
mus jabłkowy 2.5 l
galaretka cytrynowa 1 szt.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masę żółtkową dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.
Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz 4 łyżki żelatyny i dobrze mieszamy. Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Śmietanę wykładamy na ciasto z wystudzoną masą jabłkową. Wierzch posypujemy kakao wymieszanym z cynamonem.
Porady
W przepisie na szarlotkę alpejską wykorzystujemy:
- mus jabłkowy - możemy przygotować go sami, jabłka można też pokroić w kostkę lub plasterki, a także zetrzeć na tarce
- galaretkę cytrynową - może być o innym smaku, pasującym do ciasta
Warto pamiętać, że szarlotka alpejska to dość wysokie ciasto - mamy tu w końcu aż trzy warstwy: biszkopt, galaretkę z jabłkami i krem. Dlatego do przygotowania ciasta najlepiej wybrać blachę z wyższymi brzegami. Może to być zarówno zwykła tortownica, jak i blacha prostokątna. Szarlotkę alpejską warto włożyć na chwilę do lodówki. Możemy to zrobić nie wyjmując ciasta z blachy, w której było pieczone. Dzięki temu szarlotka będzie miała czas, żeby stężeć, a smaki dobrze się połączą.
Szarlotka alpejska w naszym przepisie to wersja podstawowa. Możecie ją jednak urozmaicać na różne sposoby. Przede wszystkim warto zadbać o biszkopt. Nie musi być to jasny biszkopt, śmiało możemy dodać do niego niewielką ilość kakao. Wiele osób do biszkoptu do szarlotki alpejskiej dodaje też niewielką ilość cynamonu. Jeśli lubicie cynamon, warto dodać go też do jabłek lub posypać nim wierzch ciasta.
Pamiętajcie, że sekretem idealnego, puszystego biszkoptu jest to, jak będziecie obchodzić się z masą na ciasto. Składniki do białek musicie wmieszać delikatnie. Najlepiej użyć do tego szpatułki cukierniczej, a nie łyżki. Ułatwi wam ona połączenie białek z resztą składników.
Szarlotka alpejska to bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Niektórzy podkręcają krem śmietanowy różnymi dodatkami. Możecie na przykład dodać do niego białą czekoladę. Wierzch ciasta posypcie kakao lub orzechami. Do ciasta pasować będą pistacje, migdały lub orzechy włoskie czy laskowe.