Anna Galuhn

Sok z czerwonej porzeczki

Ocena:

4.45 (204)

  • 1 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sok z czerwonej porzeczki to pełna witaminy C owocowa esencja o intensywnie czerwonym kolorze i słodko–kwaśnym smaku. Jest doskonałym dodatkiem do wody, lemoniady i kolorowych koktajli alkoholowych. Gęstym porzeczkowym syropem możemy również polać desery, gofry lub naleśniki. Warto jednak pozostawić kilka butelek na zimę, ponieważ sok z czerwonych porzeczek świetnie stawia na nogi w chwilach osłabionej odporności.

Składniki:

  • porzeczki  2 kg

  • cukier  500 g

  • woda  500 ml

Sok z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Porzeczki: płuczemy w misce z zimną wodą, odrywamy ogonki, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku.

  • Krok 2:

    Gotowanie: owoce przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż puszczą soki, czyli ok. 20–30 min. Cały czas mieszamy owoce, aby się nie przypaliły.

  • Krok 3:

    Przecedzanie: sok z porzeczek przelewamy przez podwójną gazę. Dociskamy owoce, aby odcisnąć wszystko do ostatniej kropelki.

  • Krok 4:

    Cukier: dodajemy do odlanego soku. Ponownie podgrzewamy, aby się rozpuścił.

  • Krok 5:

    Sok z czerwonej porzeczki: przelewamy do czystych i wyparzonych butelek. Zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przez ok. 20 min.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinniśmy uzyskać ok 1,5 l klarownego soku.
  • Sok z czerwonej porzeczki można przygotować również bez gotowania. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godz. W tym czasie powinny puścić sok, który przecedzamy i zlewamy do butelek lub słoików.
  • Innym sposobem na uzyskanie soku z porzeczek jest wykorzystanie wyciskarki wolnoobrotowej lub sokownika. Z pomocą wyciskarki uzyskamy czysty owocowy sok bez cukru. Z kolei w sokowniku przygotujemy słodki i esencjonalny syrop z porzeczek.
  • Dla orzeźwienia aromatu możemy dodać sok z cytryny lub limonki, a także kilka świeżych listków mięty.
  • Jeśli lubimy bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki, ciekawym dodatkiem może być korzeń imbiru. Niewielką ilość ścieramy na tarce i dodajemy do owoców podczas pierwszego gotowania. Całość przecedzamy przez gazę.
  • Do soku z czerwonej porzeczki możemy dodać także inne przyprawy, takie jak cynamon, goździki lub wanilię.
  • Sok porzeczkowy niepasteryzowany przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 7 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Na co jest dobry sok z czerwonej porzeczki?

Sok z czerwonych porzeczek to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Zawiera także dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. W ten sposób przeciwdziałają chorobom serca i hamują rozwój niektórych nowotworów.

Zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki zawierają pektyny, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Są naturalnym prebiotykiem i dają uczucie sytości, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej. Oczywiście na takiej diecie przygotowujemy sok z czerwonej porzeczki bez cukru.

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki bez cukru?

Taki sok w łatwy sposób przygotujemy z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli jednak nie posiadamy sprzętu tego typu, sok porzeczkowy bez cukru możemy przygotować także w domowy sposób:

  • porzeczki zalewamy zimną wodą – w takiej ilości, aby tylko przykryła owoce,
  • podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 20 min do czasu, aż porzeczki puszczą sok,
  • odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy przez gazę, zgodnie z podstawowym przepisem,
  • zlewamy do butelek i zakręcamy wieczka.

Naturalny sok porzeczkowy jest bardzo kwaśny. Jeśli więc stwierdzimy, że przyda się coś do osłody, możemy sięgnąć po naturalne zamienniki cukru, takie jak miód, stewia lub ksylitol.

Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki na zimę?

Aby wydłużyć termin przydatności soku do spożycia, pasteryzujemy słoiki lub butelki zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów. Zanim jednak poustawiamy je w garnku sprawdzamy, czy nakrętki są szczelne i mocno zakręcone. W przeciwnym razie sok może wypłynąć.

Poza powszechną metodą wekowania w gorącej wodzie lub w piekarniku, innym skutecznym sposobem jest pasteryzacja w zmywarce do naczyń. Jak przeprowadzić taki proces? O tym w artykule na temat alternatywnych metod pasteryzacji.

Gorące słoiki z sokiem porzeczkowym ustawiamy denkami do góry, owijamy kuchenną ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia. Gotowe przetwory przekładamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Chociaż w praktyce takie słoiki przechowywane są latami, zalecane jest, żeby spożyć je w ciągu jednego roku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne