Strucla drożdżowa z jabłkami

Ocena:

4.48 (180)

  • 4 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Strucla drożdżowa z jabłkami to miękkie ciasto wypełnione owocowym, aromatycznym nadzieniem. Jabłka obowiązkowo łączymy z cynamonem, który roztacza wyjątkowy aromat. Pokrojona w plastry, położona na talerzu, strucla drożdżowa z jabłkami prezentuje się wyjątkowo okazale. A kiedy zrobimy do niej wyrazisty lukier, nie będziemy mogli się od ciasta oderwać. 

Składniki:

  • mąka  500 g

  • drożdże  30 g

  • cukier  220 g

  • jajka kurze  240 g

  • mleko  200 ml

  • masło  80 g

  • jabłka  1 kg

  • cynamon  2 g

  • cukier puder  255 g

  • cytryna  18 g

  • sól  1 szczypta

Strucla drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Na dnie garnka roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy na to owoce, zasypujemy 100 g cukru i smażymy delikatnie na niewielkim ogniu, do zrumienienia. Zdejmujemy do miseczki.

  • Krok 2:

    Rozczyn: kruszymy drożdże, rozrabiamy z 20 ml letniego mleka i 1 łyżeczką cukru (5g). Zostawiamy do podrośnięcia.

  • Krok 3:

    Masło: roztapiamy w rondelku 70 g i studzimy.

  • Krok 4:

    Do miski: przesiewamy mąkę, szczyptę soli, dodajemy 2 jajka, resztę letniego mleka, 115 g cukru i rozczyn. Wyrabiamy dokładnie albo dłońmi lub za pomocą miksera wyposażonego w specjalny hak do ciasta drożdżowego. Ciasto musi być gładkie i odrywać się od dłoni. Następnie zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy je ściereczką i czekamy aż podwoi objętość (zazwyczaj trwa to około 1,5 godziny).

  • Krok 5:

    Na stolnicę: wyjmujemy wyrośnięte ciasto. Podsypujemy je lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Wykładamy na środek nadzienie jabłkowe i zwijamy ciasto jak roladę. Przecinamy na pół. Przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

  • Krok 6:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Rozbijamy jedno jajko (80 g), rozkłócamy widelcem i smarujemy nim wierzch strucli. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut.

  • Krok 7:

    Lukier: wsypujemy cukier puder do miski i wlewamy tam sok z cytryny. Ucieramy za pomocą drewnianej łyżki na gładką masę.

  • Krok 8:

    Podanie: strucla drożdżowa z jabłkami najlepiej smakuje posmarowana lukrem. Możemy też posypać ją cukrem pudrem. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne