Stek wołowy z burakami

Ocena:

4.47 (191)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Przepis na smażony stek z zapiekanymi burakami

Składniki:

  • steki  2 szt.

  • buraki  4 szt.

  • miód  20 ml

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • olej z pestek dyni  40 ml

  • sos sojowy  10 ml

  • nasiona kolendry  1 łyżeczka

  • kolendra  10 gałązek

  • sól morska  6 g

  • pieprz  6 g

Stek wołowy z burakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki: obieramy, kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy je na dużym kawałku pergaminu, ułożonym na blasze.

  • Krok 2:

    Sos: olej z pestek dyni mieszamy z sosem sojowym, miodem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i odrobiną pieprzu.

  • Krok 3:

    Pieczenie: warzywa polewamy sosem, z pergaminu robimy paczuszkę, zamykając ją nicią kuchenną. Pieczemy przez 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. 

  • Krok 4:

    Steki: lekko rozbijamy pięścią, smarujemy oliwą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą morską. Smażymy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony. W piekarniku zmniejszamy temp. do 90°C. Paczkę z burakami otwieramy, kładziemy na nich steki i dopiekamy mięso. Podajemy natychmiast, posypane posiekaną kolendrą.

Porady

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne