70-100g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub durum)
miseczka rozmrożonych omułków bez skorupek
łyżeczka oliwy
mały ząbek czosnku- drobno posiekany
odrobina białego wina wytrawnego do podlania
sól
szczypta chili
po szczypcie bazylii, oregano, estragonu
garstka siekanych i uprażonych migdałów (ze skórką)
garść świeżo siekanej pietruszki
szczypta startego na proszek parmezanu, pecorino lub grana padano
Spaghetti z omułkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę na średnim ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wrzucamy omułki, podsmażamy chwilę i podlewamy odrobiną wina. Zwiększamy gaz i doprowadzamy wino do wrzenia. Gotujemy tak omułki przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, chili, suszonymi ziołami. Gotujemy jeszcze chwilę, mieszamy dokładnie na patelni z ugotowanym spaghetti i wykładamy na talerz. Posypujemy pietruszką, parmezanem (lub grana padano, pecorino) i migdałami.
Włosi wypiliby do takiego dania lampkę wina, ja wybrałam sok pomidorowy ze względu na brak warzyw w daniu (chciałam zachować minimum dodatków, żeby omułki grały pierwsze skrzypce) i moją niepełnoletniość oraz... hm, po prostu nie lubię alkoholu. Mało popularne wśród moich rówieśników, ale jednak się zdarza.