Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.51 (178)
Wędzone śledzie świetnie pasują do sałatki z majonezem. Zróbcie klasyczną jarzynową lub skorzystajcie z naszego przepisu.
śledzie 3 szt.
pieczarki 150 g
jajka 4 szt.
sok z cytryny 15 ml
jabłka 2 szt.
por 1 szt.
kiszone ogórki 2 szt.
sól 3 g
pieprz 3 g
cukier 3 szczypta
szczypiorek 1 pęczek
majonez 30 g
Śledzie wędzone obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki marynowane,osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady