Śledzie wędzone na sałatce

Ocena:

4.51 (178)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wędzone śledzie świetnie pasują do sałatki z majonezem. Zróbcie klasyczną jarzynową lub skorzystajcie z naszego przepisu.

Składniki:

  • śledzie  3 szt.

  • pieczarki  150 g

  • jajka  4 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • jabłka  2 szt.

  • por  1 szt.

  • kiszone ogórki  2 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  3 szczypta

  • szczypiorek  1 pęczek

  • majonez  30 g

Śledzie wędzone na sałatce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie wędzone obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki marynowane,osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne