Śledzie marynowane z owocami

Ocena:

4.47 (143)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Marynowane śledzie tym razem podajemy z suszonymi owocami. W końcu możemy dodać je nie tylko do kompotu, ale i do ulubionych przekąsek.

Składniki:

  • śledzie  6 szt.

  • wiśnie suszone  15 g

  • suszone śliwki  15 g

  • rodzynki  15 g

  • morele  15 g

  • żurawina  15 g

  • cebula cukrowa  1 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • sok z cytryny  1 szt.

  • ocet jabłkowy  30 ml

  • pieprz  15 szt.

Śledzie marynowane z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki, w środek każdego wkładamy mieszankę owocową, uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką.

  • Krok 2:

    Ślimaki delikatnie układamy w salaterce, posypujemy drobno pokrojoną cebulą, dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu.

  • Krok 3:

    Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem jabłkowym i pieprzem, zalewamy ślimaki, aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne