Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (143)
Marynowane śledzie tym razem podajemy z suszonymi owocami. W końcu możemy dodać je nie tylko do kompotu, ale i do ulubionych przekąsek.
śledzie 6 szt.
wiśnie suszone 15 g
suszone śliwki 15 g
rodzynki 15 g
morele 15 g
żurawina 15 g
cebula cukrowa 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
olej rzepakowy 30 ml
sok z cytryny 1 szt.
ocet jabłkowy 30 ml
pieprz 15 szt.
Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki, w środek każdego wkładamy mieszankę owocową, uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką.
Ślimaki delikatnie układamy w salaterce, posypujemy drobno pokrojoną cebulą, dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu.
Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem jabłkowym i pieprzem, zalewamy ślimaki, aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017