Shot imbirowy

Ocena:

4.53 (200)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Shot imbirowy to ekspresowy przepis na odporność. Spodoba się miłośnikom naturalnych, domowych remediów na infekcje. Nie tylko świetnie smakuje i wzmacnia organizm, ale też doskonale pobudza. Imbir, kurkuma, cytryna i miód to najlepsi sojusznicy w walce z przeziębieniem. Zobaczcie, jak zrobić ten fantastyczny shot na odporność.   

Składniki:

  • cytryna  3 szt.

  • miód  25 g

  • korzeń imbiru  50 g

  • kurkuma  50 g

Shot imbirowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: korzenie imbiru i kurkumy obieramy za pomocą łyżeczki lub nożyka. Zdejmujemy skórkę z cytryn. Odrzucamy ją, a miąższ owoców dzielimy na ćwiartki.

  • Krok 2:

    Łączenie składników: umieszczamy cząstki cytryny, imbir i kurkumę w kielichu blendera. Miksujemy na jednolity koktajl. 

  • Krok 3:

    Shot imbirowy: dosładzamy łyżką miodu. Możemy przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się włókien imbiru. Przechowujemy w lodówce. 

Porady

  • Korzeń kurkumy należy obierać w rękawiczkach, ponieważ barwi skórę na pomarańczowo. Wybór narzędzia do tego zadania – łyżeczki – może niektórych zaskoczyć, ale zapewniamy, że świetnie poradzi sobie z usuwaniem skórki z zagłębień w korzeniu. 
  • Możemy przygotować większą ilość napoju, przelać go do butelki lub słoika i trzymać przez 3–5 dni w lodówce. Jak często pić shoty imbirowe? Zalecane dawkowanie to 100 ml dziennie. Miksturę najlepiej przyjmować wieczorem.  
  • W czym tkwi moc przepisu? Shot imbirowy to nie tylko sam korzeń. Kurkuma i imbir mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomagają budować własną odporność, ale też walczyć z nową infekcją. Świetnie chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.  
  • Nie w każdym sklepie spożywczym dostaniemy korzeń kurkumy. W razie potrzeby możemy go zastąpić sproszkowaną przyprawą. Należy zrobić z niej pastę, poprzez wsypanie jej do wrzątku. Mieszaninę należy redukować przez około 5 minut. Odpowiednie proporcje to 3 łyżki kurkumy na pół szklanki wody.     
  • Zmiksowanie składników za pomocą blendera to świetny sposób na shot imbirowy bez wyciskarki. Jeśli jednak dysponujemy urządzeniem wolnoobrotowym do robienia świeżych soków, wystarczy, że przepuścimy przez nie kolejne elementy napoju.  
  • Shot na odporność można wzbogacić sokiem z pomarańczy lub mandarynki.  
  • Sprawdźcie także inne przepisy na mikstury naturalnie wspierające odporność organizmu, które przydadzą się zimą, takie jak syrop z cebuli i syrop z sosny.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie właściwości lecznicze ma shot imbirowy? 

Każdy ze składników na shot z imbiru odgrywa ważną rolę. Wspólnie tworzą one rozgrzewający, witaminowy napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Żeby się o nich przekonać, warto rozłożyć shot na czynniki pierwsze. Jakie funkcje spełniają jego poszczególne elementy? Wyjaśniamy: 

  • korzeń imbiru –  używany jest w medycynie chińskiej od ponad 2500 lat. Najczęściej wykorzystuje się surowe kłącze, ale można też dostać imbir w proszku, kandyzowany lub marynowany. Korzeń ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a także przeciwbakteryjne, dlatego doskonale radzi sobie z osłabieniem i uczuciem rozbicia. Świeży imbir świetnie rozgrzewa i wspomaga trawienie. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i układ sercowo-naczyniowy. 
  • kurkuma – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Napoje z dodatkiem kurkumy, takie jak shot imbirowy lub złote mleko, mają właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.  
  • cytryna – to znane każdemu źródło witaminy C, ale jest także bogata w składniki mineralne takie jak potas, żelazo, wapń i magnez. Wzmacnia odporność, pomaga w zwalczaniu infekcji, obniża ciśnienie i łagodzi zaburzenia trawienia.
  • miód – to silny przeciwutleniacz. Ma działanie bakteriobójcze i wspiera leczenie chorób gardła, ponieważ łagodzi podrażnienia. Shot z kurkumy i imbiru można posłodzić dowolnym miodem – na przykład akacjowym, gryczanym, lipowym lub spadziowym. 

Shot na odporność w zalecanych dawkach nie powinien nikomu zaszkodzić, ale od imbiru powinny stronić osoby cierpiące na wrzody żołądka lub refluks. Pikantny, wyrazisty w smaku korzeń może podrażniać układ pokarmowy.  

Shoty imbirowe – przepisy 

Składniki napoju można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można przygotować shot z imbiru, cytryny i miodu z dodatkiem kurkumy według powyższego przepisu lub użyć innych, cennych elementów. Wpłyną one nie tylko na właściwości zdrowotne syropu, ale także jego smak i konsystencję. Polecamy wypróbować na przykład: 

  • shot z imbirem i marchewką – warzywo należy umyć, obrać i przepuścić przez sokowirówkę. Pozostałe składniki pozostają bez zmian. Można dodać listki świeżej mięty lub melisy.  
  • imbirowy shot z jabłkiem – najlepiej sprawdzą się twarde i soczyste odmiany owoców. Wyciskamy je wraz z korzeniem imbiru. Dodajemy sok z cytryny. Napoju nie trzeba dosładzać. Można wzbogacić go o zmielone ziarenka kardamonu lub cynamon.  
  • shot imbirowy z chili – wystarczy dodać szczyptę pikantnej przyprawy, żeby otrzymać mocno rozgrzewający, intensywny w smaku napój. Można go pić na ciepło. Pasuje tu także aromatyczny czosnek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne