Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.47 (201)
Sernik miętowy na czekoladowym spodzie to kolejna wersja lubianego ciasta. Mięta i czekolada to klasyczne połączenie smaków. Sernik miętowy na czekoladowym spodzie spełni oczekiwania każdego smakosza.
wafle 150 g
śmietana 18% 60 ml
świeża mięta 4 liście
esencja waniliowa 5 ml
aromat do ciasta 15 ml
barwnik spożywczy 1 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
ser biały 600 g
cukier 150 g
mąka 25 g
jajka 2 szt.
gorzka czekolada 1 szt.
Na spód: czekoladowe wafelki kruszymy do blendera i rozdrabniamy tak, aby powstała klejąca się masa, tworząc idealny spód do ciasta. Dno i boki tortownicy o śr. 19 cm wykładamy pergaminem. Dno równomiernie wylepiamy przygotowaną masą.
Na masę serową: do blendera wlewamy śmietanę, dodajemy miętę, esencję waniliową, olejek miętowy, barwnik zielony (w ilości wedle uznania zależy jak intensywny kolor chcemy osiągnąć) oraz skórkę z cytryny. Miksujemy. Następnie do misy miksera wrzucamy ser i cukier. Zaczynamy mieszać na średnich obrotach.
Potem po kolei dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z dodatkami. Szpatułką zbieramy dokładnie z brzegów i dna całą masę, żeby wszystko dobrze się połączyło. Nie ubijamy masy za mocno, aby sernik w czasie pieczenia nie „wystrzelił” za bardzo. Masę wylewamy na spód z wafelków. Stukamy parę razy blachą o blat, żeby wyrównać powierzchnię.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Pieczemy 15 min i obniżamy temp. do 120°C. Pieczemy 60–70 min. Sernik powinien mieć sztywne boki, lecz przy poruszeniu środek powinien się delikatnie trząść. Pozostawiamy go na chwilkę w wyłączonym piekarniku.
Następnie uchylamy drzwiczki i dalej pozostawiamy jeszcze na jakiś czas. Po zupełnym wystudzeniu ciasto powinno trafić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy ozdobami ze stopionej w kąpieli wodnej, dobrej jakości czekolady, którą cienko rozsmarowujemy na pergaminie, tworząc listki, wstążki itp. Ozdoby schładzamy w lodówce i nakładamy na zimny sernik.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą