Parówki z jajkiem

Ocena:

4.45 (184)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Parówki z jajkiem to wprost idealny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie, którego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Można przyrządzić je na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem, możecie nadać im kształt ozdobnego serduszka. W takiej wersji znakomicie sprawdzą się w roli kulinarnej niespodzianki dla najbliższych. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić. 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • parówki  100 g

  • olej  1 łyżeczka

Parówki z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Parówki wyciągamy z osłonek. Delikatnie je nacinamy, do około połowy grubości. Tniemy wzdłuż – najlepiej na dwie części o równej szerokości. Wyginamy je tak, by uzyskać kształt serca. Końce spinamy przy pomocy wykałaczek. j

  • Krok 2:

    Parówki z jajkiem: Na patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie przenosimy na nią przygotowane serca z parówek. W środek każdego serduszka, wbijamy po jednym jajku. Gdy mięso się zarumieni, a jajko zetnie, całość obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę lub dwie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Parówki z jajkiem nie wymagają wielu przypraw – wystarczy szczypta soli, by całość wyszła wprost fantastycznie. Jeśli jednak chcecie delikatnie urozmaić smak potrawy, możecie oprószyć jajka świeżo mielonym pieprzem lub ostrą papryką. Dobrze sprawdzą się w tym celu także świeże zioła, takie jak bazylia, kolendra czy natka pietruszki.
  • Parówki z jajkiem w kształcie serca wymagają zręcznego przygotowania, tak, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Należy obracać je na drugą stronę dopiero w momencie, gdy jajka się zetną. 
  • By parówki z jajkiem serce wyszły estetycznie, należy równo je naciąć. Zbyt wąskie paski mogą poprzerywać się podczas smażenia. 
  • Serduszka z parówek nie przemawiają do waszej estetyki? Potrawę można także przygotować w kształcie okręgu.  
  • Smak serca z parówki i jajka świetnie podkreśli aromatyczny sos na bazie ketchupu, majonezu, przecieru ze śliwek, mielonej papryki i chrzanu. Potrawę można także serwować w towarzystwie ketchupu, sosu tatarskiego, musztardowego, czosnkowego lub majonezowego.
  • Parówki w kształcie serca polecamy smażyć na patelni pokrytej powłoką nieprzywierającą. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wybrać jakościowe składniki na parówki z jajkiem?

Przygotowanie parówek z jajkiem sadzonym jest niezwykle proste. Co zrobić, by smakowały one naprawdę wyśmienicie? Przede wszystkim należy postawić na dobre, jakościowe składniki – w końcu to właśnie od nich zależy smak gotowego posiłku. Wybierając parówki, polecamy sięgać po produkty wykonane z szynki wieprzowej lub drobiu. Dobrze, by zawartość mięsa wynosiła co najmniej 90%. Produktów zawierających mięso oddzielane mechanicznie, cukier, wzmacniacze smaku czy substancje zagęszczające najlepiej unikać. 

Jajka stanowią świetnie źródło białka, beta karotenu i luteiny. Zawierają one również mnóstwo cennych substancji, takich jak sód, wapń, żelazo czy potas, a także wiele witamin – A, D, E, B2, B12, K. Oczywiście, pod warunkiem, że pochodzą z dobrego źródła. Jak to sprawdzić? Najlepiej sięgać po jajka oznaczone 0 (chów ekologiczny) lub 1 (wolny wybieg). Produktów pochodzących z chowu klatkowego lepiej unikać – w takich warunkach kury często karmione są sztucznie. Niekiedy podaje się im również antybiotyki czy hormony wzrostu, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. 

Dodatki do śniadania z jajek i parówek

Parówki w jajku najczęściej podaje się w towarzystwie pieczywa. Pasują zarówno do lekko przypieczonych grzanek, kajzerek pełnoziarnistych, domowego chleba, francuskich bagietek czy innych, wytrawnych wypieków. Posiłek warto wzbogacić także o świeże warzywa – pomidorki koktajlowe, ogórki zielone, sałatę masłową czy pokrojoną na paseczki paprykę.

Zaserwowane w towarzystwie duszonych pieczarek, śniadanie z parówkami zapewni energię na cały dzień. Fanom brytyjskich smaków, z pewnością przypadną do gustu parówki w towarzystwie sycącej fasolki w sosie pomidorowym. Choć danie nie należy do najlżejszych, smakuje naprawdę dobrze. 

Można również pokusić się o przyrządzenie aromatycznych parówek z jajkiem i serem. Wystarczy zetrzeć go na tarce i posypać nim ścinające się jajko. By całość wyszła perfekcyjnie, polecamy sięgać po sery o wyrazistym smaku, takie jak ser tylżycki czy tilsiter. Dobrze sprawdzi się także angielski cheddar. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne